Skot Keli: Možemo da putujemo na Mars

"Ako na Mars putujete u manjem vozilu od ISS, gdje se astronauti praktično ‘penju jedan drugom na glavu’, onda prostor u kojem provodite toliko mnogo vremena mora da bude savršen"
0 komentar(a)
Skot Keli, Foto: Beta/AP
Skot Keli, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 05.03.2016. 19:23h

Nakon 340 dana u svemiru, britanski astronaut Skot Keli se vratio kući, a jedan od razloga njegovog odlaska bili su testovi u okviru kojih su simulirani uslovi sa kojima bi se ljudska posada suočila prilikom slijetanja na Crvenu planetu.

“Odlazak na Mars je moguć. Dovoljno smo blizu trenutka da misiju zaista možemo da sprovedemo u djelo ukoliko se za to odlučimo”, izjavio je Keli tokom NASA-ine konferencije za novinare kojoj je prisustvovao i njegov brat blizanac.

Nakon spuštanja na Zemlju, Keli je morao donekle sam da se izvuče iz kapsule, prije nego što su mu drugi pritekli u pomoć. Ali, smatra da na Marsu ne bi imao ovaj problem zbog slabije gravitacije. Štaviše, kretanje bi bilo skoro tri puta lakše.

On takođe navodi da je od 340 dana na Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS), bar 6 mjeseci ukupno proveo razgovarajući telefonom, šaljući mejlove, fotografišući Zemlju i gledajući televizijske emisije i filmove. Upravo te uobičajene ljudske aktivnosti i usmjeravanje na jasno zacrtane ciljeve pomogli su mu da ostane sve vrijeme priseban. Međutim, prostor u kojem bi boravio na putu ka Marsu bio bi manji od ISS.

"Ako na Mars putujete u manjem vozilu od ISS, gdje se astronauti praktično ‘penju jedan drugom na glavu’, onda prostor u kojem provodite toliko mnogo vremena mora da bude savršen. To uključuje temperaturu vazduha, komunikacione sisteme, zabavu i kontrolu buke jer će članovi posade morati da žive, spavaju, vježbaju i jedu praktično jedan do drugog”, objasnio je Keli.

Odmah nakon povratka na Zemlju, Keli je odveden na medicinska ispitivanja. Tom prilikom rekao je da se osjeća izvanredno, čak i bolje nego nakon prethodne misije od šest mjeseci. Međutim, astronaut je u međuvremenu počeo da osjeća posljedice dugotrajnog boravka u svemiru.

"Prilagođavanje uslovima u svemiru lakše je nego ponovno navikavanje na uslove na Zemlji. Tamo se nikad nisam osjećao potpuno normalno, ali suočavanje sa gravitacijom je teže nego napuštanje gravitacionog polja”, istakao je astronaut.

Keli kaže da trenutno osjeća mnogo veće bolove u mišićima i iscrpljenost nego ranije, kao i da sve vrijeme ima osjećaj da mu koža gori, bilo da stoji, sjedi ili leži. Ipak, nikada neće prestati da se bavi poslom koji mu pričinjava toliko zadovoljstvo.

“Nikada neću završiti sa svemirom, uvijek ću biti uključen u dešavanja. Mislim da bi svako trebalo da ima priliku da otputuje u svemir. Bilo bi divno kada bi u budućnosti postojalo nekoliko načina na koje možemo tamo da dospijemo. Možda će za 20 godina zaista biti moguće kupiti kartu za malu posjetu”, zaključio je.

Bonus video: