Bejbi benc imun na dječje bolesti

Kod modela W204 eliminisane su boljke prethodnika, a bio je oslobođen i kvarova u početnoj fazi prodaje
1127 pregleda 6 komentar(a)
Ažurirano: 02.03.2016. 17:06h

Mercedes C-klasa čija je proizvodnja počela krajem 2007. godine značila je veliki korak naprijed za njemačkog proizvođača u segmentu kompaktnih limuzina. Kod modela W204 eliminisane su boljke prethodnika, a nakon 24 miliona testnih kilometara, Mercedes je uspio da mu podari tako značajnu otpornost na dječje bolesti. Kako se C-klasa ove generacije drži nakon osam godina upotrebe, provjerili smo u ovlašćenom servisu Mercedesa, koji posluje u okviru firme “Ljetopis Automotive”.

Tamo su potvrdili da se radi o automobilu izuzetnog kvaliteta koji svom vlasniku ne pravi glavobolje ako ga ovaj redovno održava. Naravno, usljed korišćenja po ne baš idealnim putevima, nakon nekog vremena dolazi do oštećenje pojedinih elemenata oslanjanja.

“Ako se vozi nepažljivo dođe do lupkanja posle 200.000 km u prednjem trapu i amortizerima i dođe do pucanja na stabilizatorima balanštangle koji su po 30 eura po strani”, kaže Danilo Joksović, dijagnostičar u ovlašćenom servisu. Mercedes je u ovaj model ugrađivao vrlo široku paletu benzinskih i dizel pogonskih agregata. Naravno, najpopularniji su bili dizelaši, a u servisu Mercedesa posebno ističu kvalitet, štedljivost i pouzdanost četvorocilindarskog turbodizela zapremine 2,1 litar u verzijama C200 CDI i C 220 CDI.

“Ima primjeraka koji su prešli i milion kilometara, što dokazuje da se radi o vrlo pouzdanim i vrlo kvalitetnim motorima. Što se tiče održavanja, ako se redovno servisiraju nema nekog većeg ulaganja”, kaže Joksović.

Ono na šta treba da obratite pažnju je da su piezo injektori pravili probleme na dizel modelima C220 i C250. Naravno, u Mercedesu su hitno intervenisali i ugradili magnetne injektore koji su riješili problem. Ako namjeravate da kupite C 220 CDI ili C 250 CDI proizvedene prije 2010, obavezno provjerite da li su zamijenjeni injektori. Kod ovih motora se veliki servis ne radi jer se distribucija obavlja putem lanca, a mali servis na 20.000 km, kada obavezno treba promijeniti filter goriva. Zamjena ulja u automatskom mjenjaču obavezna je nakon 60.000 km. Kad je riječ o kvarovima na elektronici i elektrici, oni gotovo da ne postoje. Kaže Joksović.

“Desi se da se ošteti bravica sigurnosnog pojasa, jer ljudu često pojas ne koriste pravilno, nego sjednu preko njega, pa usljed toga dođe do kvara na bravici”.

“Vozača C-klase u nekim situacijama može da očekuje i češća zamjena pojedinih sijalica. Naime, usljed vibracija se dešava da sijalice pozicionih svjetala pregore”.

Komforna sjedišta vozača i suvozača mogu da se gurnu neobično mnogo prema nazad. Za putnike na zadnjim sjedištima ostaje dosta malo prostora, bez obzira na međuosovinski razmak od 2,76 m. Takođe, ulazak im je zbog konstrukcije otvora nešto otežan.

Međutim, kvalitet materijala je čak i kod prvih primjeraka poput ovog, na visdokom nivou. Čak i nakon osam godina, tkanine, koža i plastika u kabini su izuzetno očuvani i ne pokazuju bilo kakve znake pohabanosti.

Prtljažnik je prilično veliki za ovu klasu, a nasloni zadnjih sjedišta mogu da se obore i formiraju gotovo idealno ravnu podnicu.

Redizajn u aprilu 2011. donio je izmjene na prednjem dijelu u vidu novog oblika farova i zadnjih svjetala. Enterijer je postao značajno luksuzniji. Očuvaniji primjerci prve serije na tržištu dostižu cijenu od oko 10 do 12 hiljada eura.

Troškovi održavanja - C220 CDI

Evo i osnovnih troškova koji vas očekuju prilikom redovnog održavanja C-klase sa četvorocilindarskim dizel motorom:

Mali servis (filter ulja, filter goriva, filter klime, filter vazduha, motorno ulje 6,5 l, usluga): 262 eura • Kočione pločice prednje (par): 203,30 • Kočioni diskovi prednji (par): 210,9 • Prednja balansštangla: 130,5 • Stabilizator balansštangle: 30,65 • Amortizer prednji: 519,17

Galerija

Bonus video: