SAVJETI

Natočili ste pogrešno gorivo u auto? Evo šta bi trebalo da uradite da smanjite štetu

U stvarnosti nije toliko jednostavno zamijeniti goriva na benzinskoj pumpi jer cijev dizelske pumpe po pravilu bude šira, odnosno ulaz rezervoara uži pa će vjerovatnije benzin završiti u rezervoaru za dizel
389 pregleda 4 komentar(a)
pumpa, gorivo, Foto: Shutterstock.com
pumpa, gorivo, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 11.02.2019. 09:59h

Današnji način vožnje pomalo je stresniji od onog iz nekih prošlih vremena jer smo dekoncentrisani svakakvim uticajima kojih nekada nije bilo. Svi digitalni dodaci i spoljni faktori poput gužve u saobraćaju dovode do gubitka pažnje i trenutak nepažnje dovoljan je da zaustavljanje na benzinskoj stanici krene po zlu, odnosno trošak točenja goriva postane mnogo veći.

Prije svega, činjenica je da to nije učestao događaj ali ipak može da se desi svakome. U stvarnosti nije toliko jednostavno zamijeniti goriva na benzinskoj pumpi jer cijev dizelske pumpe po pravilu bude šira, odnosno ulaz rezervoara uži pa će vjerovatnije benzin završiti u dizelskom rezervoaru.

Iako nužno ne mora da bude velika šteta, u slučaju da do toga dođe, ovo su korisni savjeti kako spriječiti dodatnu štetu od one već počinjene. Najčešće se desi da benzin ulijemo u automobil sa dizel motorom, što je mnogo veći problem, a postupak ako do toga dođe je sljedeći.

1. Ne palite/pokrećite motor!

Prvo pravilo jeste da nikako ne pokrećete motor, odnosno ne palite automobil ako ste u međuvremenu shvatili što se desiloo. To je prvi dio koji će vas moguće spasiti od skupog servisa i zamjene kontaminiranih dijelova. Postoji mogućnost da gorivo ne dođe do sistema za ubrizgavanje pa će pražnjenje rezervoara za gorivo biti jedini trošak.

2. Ugasite motor odmah čim ste shvatili šta ste uradili

Drugo pravilo je „spasite što se spasiti može“ tj, ako ste već pokrenuli motor, odnosno upalili automobil, ugasite ga čim ste shvatili šta ste uradili, ako to naravno automobil ne odradi umjesto vas. U ovom drugom slučaju, šteta koja je počinjena vjerovatno više nije mala i ono što se od vas očekuje jeste da pozovete šlep službu koja će vozilo odvući na dijagnozu, a zatim popravak.

3. Zovite servisera ili šlep službu

Treće jeste promjena dijelova koji su došli u dodir sa pogrešnim gorivom, a to će odraditi serviser nakon što utvrdi u kojem je stanju motor, veličina kvara, sistem za ubrizgavanje, da li je gorivo dospjelo do dizni i može li se šteta riješiti samo pražnjenjem rezervoara ili će iznositi nekoliko stotina eura. Razlika zavisi od toga jeste li natočili dizel u benzinski rezervoar ili obratno. 

4. Zamjena dijelova dizel motora

Ako benzin natočite u rezervoar za dizel gorivo, i uopšte upalite motor, jer neki moderni sistemi imaju blokadu motora pa će u jednom trenutku prepoznati grešku i spriječiti daljnji sistem ubrizgavanja, vjerovatnoća da ćete proći nekoliko stotina metara veoma je mala.

Moderni dizel motori rade pod vrlo visokim pritiskom i unutar motora postoji vrlo mala tolerancija za pogrešno gorivo. Takođe uloga goriva nije samo energija za pokretanje već i  mazivo za motor i sistem ubrizgavanja. Kad benzin uđe u dizel motor, on djeluje kao razrjeđivač, uzrokujući gubitak svojstva podmazivanja i pumpa za gorivo trpjeće mnogo više trenja. Ako cijeli proces ode toliko daleko, sistem za gorivo biće potrebno isprati i ako postoje bilo kakve oštećene komponente, moraju se mijenjati. Dijelovi koji se nalaze na „udaru“ biti će filter, brizgaljke, katalizator, senzori, a izmjena svih nabrojenih dijelova iziskuje mnogo sati rada, a čišćenje istih vjerovatno neće učiniti mnogo bolju situaciju.

Iznos potreban za izmjenu nije mali stoga budite spremni da odvojite i nekoliko stotina eura ako nije u pitanju samo ispumpavanje rezervoara.

5. Zamjena dijelova benzinskog motora

Dizel je teži i masniji od benzina i potreban mu je pritisak kako bi se motor mogao pokrenuti. On će potonuti jer je teži od benzina i napuniće brizgaljke. Automobil u teoriji može da radi, postoji mogućnost jačeg dimljenja, trenja, ali šteta moguće neće biti velika, ali na kraju bilo bi dobro da pozovete šlep službu kako bi serviser provjerio nastalu štetu i po potrebi uklonio problematične dijelove.

Kako bi riješili problem, serviser će isprazniti rezervoar, napuniti ga benzinom, očistiti ili zamijeniti brizgaljke i promijeniti filter. U svakom slučaju, bolja priča biće čišćenje rezervoara za benzin, ali taj parminutni posao shvatite ozbiljno i budite koncentrisani kada točite gorivo.

Automobili.hr