Huawei dogovorio partnerstvo s njemačkim proizvođačem kamera Leica

Svjesni da se u današnje vrijeme kamera na pametnim telefonima i "phabletima" vrednuje više nego ikad odlučili su sklopiti partnerstvo s kompanijom Leica, njemačkim proizvođačem kamera, a zajedničko poslovanje kreće već 28. februara ove godine
64 pregleda 0 komentar(a)
Huawei, Foto: Reuters
Huawei, Foto: Reuters
Ažurirano: 29.02.2016. 12:48h

Pametni telefoni sve se teže mogu istaknuti na tržištu jer ono je „zagušeno“ kvalitetnim uređajima sjajnih performansi po baš svim cijenama. Zato je potrebno ulagati u inovativna rješenja, nešto što drugi nemaju, nešto što će proizvođača istaknuti pred konkurencijom. U tom smjeru posljednjih godina ide Huawei i zato su uložili pet milijardi američkih dolara u inovacije.

Svjesni da se u današnje vrijeme kamera na pametnim telefonima i "phabletima" vrednuje više nego ikad odlučili su sklopiti partnerstvo s kompanijom Leica, njemačkim proizvođačem kamera, a zajedničko poslovanje kreće već 28. februara ove godine. Naravno, iz obje kompanije dolaze poruke prepune optimizma.

Prvenstveno jer je Huawei trenutno drugi najprodavaniji brend na evropskom tržištu, kad gledamo Android operativni sistem. No, do kraja 2018. godine žele prestići Samsung na vrhu i to mogu samo ako sarađuju s najboljima od najboljih, ako se ne ustručavaju učiti od svih u industriji i ako se ne odlučuju riskirati. Sve to im za sada ide više nego dobro te ne treba sumnjati da će se pridržavati takvog načina radi i u bližoj budućnosti.

Leica je sjajan izbor za takvu strategiju jer imaju tradiciju, kvalitet i iskustvo. Naime, još od 1995. godine sarađuju s Panasonicom i vrlo uspješno posluju. U tom smjeru želi i Huawei pa se nagađa da bi mogli napraviti neki hibrid kamere i pametnog telefona, sličan onom kakav je Panasonic Lumix CM1.

Međutim, proći će neko vrijeme dok ne saznamo šta sve tačno planiraju zajedničkim snagama napraviti Leica i Huawei jer možda se zaustave samo na pametnim telefonima, "phabletima" i eventualno tabletima, a možda se kineski gigant odluči pokušati osvojiti i tržište digitalnih kamera i fotoaparata, koji ne donose prihode kao nekad, ali se godišnje i dalje prodaju u desetinama miliona primjeraka širom svijeta.

Bonus video: