Kako zaista izgledaju crne rupe?

U narednih nekoliko godina naučnici bi trebalo da potvrde postojanje crne rupe u središtu Mliječnog puta
153 pregleda 1 komentar(a)
crna rupa, Foto: NASA
crna rupa, Foto: NASA
Ažurirano: 26.02.2016. 21:11h

Moćne crne rupe, nevjerovatne gustine, oduvijek su predstavljale izazov za fizičare. Međutim, koliko god mi maštali o njima, niko ih nikada nije vidio.

“Postoje jaki dokazi da one postoje, ali ne i direktne slike”, kaže Piter Edmonds, astrofizičar u NASA.

Ono što smo imali priliku da vidimo na slikama koje je NASA objavljivala uz izvještaje o novim otkrićima vezanim za crne rupe, obično su samo ilustracije.

Najveći problem u pokušaju detektovanja crnih rupa je taj što su čak i najveće među njima, relativno sićušne.

“Najveća koju smo detektovali je crna rupa u središtu naše galaksije”, kaže Dmitrios Psaltis, astrofizičar Univerziteta u Arizoni. “Fotografisanje takve pojave bilo bi isto kao kada bismo sa Zemlje mogli da fotografišemo DVD na površini Mjeseca”.

Jedan od dokaza postojanja crne rupe u središtu Mliječnog puta je i ovaj time-lapse snimak napravljen na osnovu materijala prikupljanog tokom 16 godina. Kretanje zvijezda u blizini središta galaksije smatra se jednim od dokaza postojanja crne rupe.

U narednih nekoliko godina naučnici bi trebalo da potvrde postojanje crne rupe u središtu Mliječnog puta i utvrde kako tačno izgleda zahvaljujući Event Horizon teleskopu. Riječ je o globalnoj mreži senzora koji bi trebalo da naprave prvu sliku crne rupe do kraja 2017. i prvu sliku horizonta događaja.

“Nadamo se da ćemo videti sjenku, istinski tamnu regiju”, kaže Edmonds. “To bi bila velika stvar”

Bonus video: