"Leteća zadnjica" je prevozno sredstvo budućnosti?

Ova letjelica je veća i od Airbus A380 aviona, i dugačka je 93 metra, a visoka 26 metara, što je otprilike dužina fudbalskog terena i visina šest dvospratnih autobusa
0 komentar(a)
Airlander 10, Foto: Wikipedia.org
Airlander 10, Foto: Wikipedia.org
Ažurirano: 26.02.2016. 13:26h

Najveća letjelica na svijetu Airlander 10, koja je dobila nadimak "leteća zadnjica" zbog ne baš srećnog vizuelnog rješenja, je blizu toga da kompletira testni let sljedećeg mjeseca.

Ovaj vazduhoplov je dobio svoje prvo krilo (ili peraje) koje je dugačko 9, a široko 11 metara.

Ova letjelica je veća i od Airbus A380 aviona, i dugačka je 93 metra, a visoka 26 metara, što je otprilike dužina fudbalskog terena i visina šest dvospratnih autobusa.

Čim stignu motori i drugo krilo, očekuje se da će letjelica krenuti na testni let od 112 kilometara.

Letjelica je dizajnirana da bude korišćena za nadzor u američkoj vojsci, ali je američka vlada precrtala jer je ocijenila projekat preskupim.

Odatle je prebačena u Britaniju, gdje je u nju uloženo novca britanske vlade, grantovi Evropske unije, ali i privatne donacije Brusa Dikinsona iz Ajron Mejdena i Ričarda Brensona.

Stvaranje letjelice je nastavila firma Hybrid Air Vehicles, a planirano je da se koristi za biznis i regularne letove i Kardingtona u Bedfordšajeru u Britaniji.

Može da nosi 50 ljudi i da ostane u vazduhu čak dvije nedjelje bez sletanja.

Maksimalna brzina je 148 kilometara na čas, pokreću je četiri dizel tubro motora, aali troši svega četvrtinu goriva u odnosu na regularne avione.Napravljen je od superjakog karbon fibera i punjen helijumom.

Buduće verzije će biti ekološki prihvatljivije i opremljene solarnim panelima. Airlander 10 će moći da radi na ekstremnim temperaturama, pa se planira za korišćenje u tragačkim i spasilačkim misijima, posmatranje prirode...

Spekulisalo se i da bi ovaj tip letjelice mogao da bude prevozno sredstvo budućnost jer emituje mnogo manje zagađujućih čestica i mnogo je manje bučan. Može da sleće i uzleće vertikalno poput helikoptera, što znači da mu nije potrebna duga pista.

Rad na letjelici je počeo prije 3 godine, a prvi put je testiran u oktobru prošle godine.

Bonus video: