Zemlju pogodio ogroman meteor i gotovo niko to nije primijetio

Malo je vjerovatno da je neko vidio meteor, ali je vjerovatno uhvaćen na snimku vojske koja snima atmosferske eksplozije
189 pregleda 11 komentar(a)
meteor, Foto: Shutterstock
meteor, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 25.02.2016. 19:39h

Više puta tokom godine na Zemlju padaju meteori, ali je onaj koji je šestog februara pao u Atlantski okean bio daleko veći od prosječnog, saopštila je NASA.

Meteor je eksplodirao u vazduhu, skoro hiljadu kilometara od obale Brazila. Procjenjuje se da je ova eksplozija bila jedna eksploziji 13.000 tona eksploziva TNT, što je ista jačina eksplozije kao što posjeduje atomsko oružje koje su koristili za bombardovanje Hirošime 1945. Riječ je o najvećem meteoru još od februara 2013. godine, kada je ogromni meteor eksplodirao iznad Čeljabinska, u čijoj eksploziji je 1.600 ljudi bilo povrijeđeno.

Čeljabinski meteor imao je preko 18 metara i udario je u Zemljinu atmosferu brzinom 18,5 metara u sekundi. Veći dio ostataka meteora sletio je u lokalno jezero pod nazivom Čebarkul. Astronom Fil Plejt ističe da kada prosječan meteor padne, on je tako mali da pad prođe neprimjetno, ali ako padne u naseljenoj oblasti može da razbije prozore i da izazove paniku, ali ističe da ne vjeruje da bi mogla da se dogodi neka velika šteta. Plejt procjenjuje, s obzirom na energiju eksplozije najnovijeg meteora, da je on širok oko pet do sedam metara.

Malo je vjerovatno da je neko vidio meteor, ali je vjerovatno uhvaćen na snimku vojske koja snima atmosferske eksplozije. Plejt ističe da se pad ovakvih meteora desi nekoliko puta godišnje i da uglavnom to prođe neprimjetno. Međutim, postoje i mnogo veći meteori zbog kojih treba da se zabrinemo.

Nasa prati nebeska tijela koja su u blizini Zemlje, unutar Sunčevog sistema, u blizini naše orbite. Nasini stručnjaci procjenjuju da ima 1.607 asteroida koji se kvalifikuju kao potencijalno opasni. U septembru prošle godine, Pol Čodas, menadžer Nasine kancelarije koja procjenjuje objekte u blizini Zemlje u Pasadeni, istakao je da nema postojećih dokaza da je asteroid ili bilo koje drugo nebesko tijelo na putu na kom bi mogao da utiče na Zemlju. On, takođe, kaže da većina viđenih objekata ima veoma malu vjerovatnoću da pogodi našu planetu tokom idućeg vijeka. Jedan od takvih asteroida je asteroid 2013 TX68, koji ne predstavlja prijetnju Zemlji, ali može proći veoma blizu Zemljine površine, kako je objasnila svemirska agencija NASA, ali eksperti dodaju da je vjerovatnoća da će on pasti na Zemlju veoma mala.

Izvor: Nacionalna geografija

Bonus video: