Fudbaleri blokirali Lugove: Od bivšeg kluba traže 155.000

Atraktivna parcela, čija je vrijednost veća od milion i po eura, čudnim spletom okolnosti ostala je uknjižena na posrnuli fudbalski klub, a nije prevedena na Opštinu Budva
0 komentar(a)
Lugovi, FK Mogren, Foto: Vuk Lajović
Lugovi, FK Mogren, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 01.11.2018. 18:55h

Bivši fudbaleri kluba Mogren Marko Đurović i Nikola Bogić blokirali su prije nekoliko dana atraktivnu parcelu od 2.500 kvadrata na Lugovima na samom ulazu u Budvu, koja je uknjižena na ugašeni fudbalski klub.

Javni izvršitelj Darko Rajković donio je tri rješenja o prinudnoj naplati ukupnog dugovanja od 155 hiljada eura, koliko oni potražuju.

Đurović traži 25.000 i 80.150 eura, a Bogić 47.570. Isti izvršitelj donio je i reješenje o prinudnoj naplati deset hiljada eura firme Montesun“, koja je takođe blokirala zemljišni kompleks.

Time je nastavljena serija blokada atraktivne parcele, čija je vrijednost veća od milion i po, koja je čudnim spletom okolnosti ostala uknjižena na posrnuli fudbalski klub, a nije prevedena na Opštinu Budva koja je stvarni vlasnik. Početkom mjeseca „šapu“ na zemlju su stavila i dva bivša trenera fudbalskog kluba, koja potražuju oko stotinu hiljada eura koliko je uprava kluba ostala dužna. Prvu blokadu upisala je firma „ Transpetrol“, koja potražuje 153 hiljade eura.

Nekadašnji prvak države doživio je sunovrat, a igračima, trenerima i ljudima koji su učestvovali u njegovom usponu navodno se duguje veliki novac, ali ta potraživanja koja su sada počela da „isplivavaju“ nijesu navedena u finansijskom izvještaju, koji je prije dvije i po godine usvojen na posljednjoj održanoj skupštini kluba, prije nego što je ugašen. Naime, u avgustu 2016. pokušano je oživljavanje kluba, održana je i skupština na kojoj su taksativno navedeni dugovi, ali na tome se stalo.Tada je predočen dug od 4,9 miliona eura.

“Na dan 31. decembar 2015. godine, FK ‘Mogren’ prema stručnom štabu i igračima duguje 184.850, trenerima mlađih kategorija 8.500 eura, advokatu 12.000 eura, ‘Komovima’ iz Andrijevice 7.658 eura, a radnoj zajednici 16.900 eura, što je ukupno 252.908 eura“, pisalo je u finansijskom izvještaju.

Najveće dugovanje od 4,5 miliona eura bilo je prema Boru Lazoviću, nekadašnjem sportskom direktoru kluba, koji je na tada održanoj sjednici izjavio da mu klub ništa ne duguje i da ništa ne potražuje, jer je sve davao zbog uspjeha Mogrena. Parcela na kojoj se nalazi fudbalski stadion je jedina imovina koja je ostala uknjižena na klub.

Riječ je o zemlji koja je urbanistički najatraktivnija, ako se zna da su na njoj planskim dokumentom ucrtan poslovno-stambeni kompleks - dvije kule bliznakinje od 11 spratova. Vrijednost parcele trenutno premašuje milion i po eura jer se nalazi neposredno uz Slovensku plažu i jedno od rijetko neizgrađenih prostora u betoniranoj Budvi. Ukoliko bi se Opština uknjižila na parcelu, automatski bi preuzela i vraćanje dugovanja, za koja više niko ne zna koliko ih je i u kome iznosu. Ministarstvo sporta zabranilo je upotrebu imena kluba, nekadašnjeg prvaka Crne Gore.Lugove traže i porodice Ivanović i Rajković

FK Mogren, koji je za dvije godine trebalo da proslavi vijek postojanja, u zenitu slave prije devet godina dobio je na poklon od tadašnje DPS gradske uprave gotovo 100.000 kvadrata zemlje u vlasništvo - kompleks od 12.000 kvadrata na Lugovima i 82.000 u Dubovici, na periferiji Budve, gdje je planirana izgradnja stadiona i pratećih sportskih i poslovnih sadržaja.

Ideja je pala u vodu nakon što je FK Mogren 2009. ušao u aranžman sa sumnjivim of-šor kompanijama, iza kojih, prema navodima medija, stoji navodni narkobos Darko Šarić. FK Mogren je bio u vlasništvu Opštine Budva, koja je godinama bila i glavni finansijer izdvajajući i po 240.000 eura godišnje. Kompletni Lugovi su pod sporom jer povraćaj zemljišta traži staromještanske porodice Ivanović i Rajković.

Bonus video: