Kako poboljšati snimanje videa na mobilnom

Postoji nekoliko savjeta u vezi video snimanja pomoću vaših pametnih telefona, a najvažniji je onaj da budete u potpunosti fokusirani na ono što snimate
259 pregleda 0 komentar(a)
mobilni telefoni, Foto: Shutterstock
mobilni telefoni, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 19.02.2016. 17:48h

Postoji veliki broj pametnih telefona koji snimaju nevjerovatno kvalitetne video materijale, a tu se prije svega misli na Sony Xperia Z5, Samsung Galaxy S6 Edge+ i LG V10 modele. No, kako piše ICTbusiness, veliki broj korisnika nema nabrojane modele te samim time i njihov kvalitet video snimanja nije na profi nivou.

Naravno da opcije kao što su laserski autofokus, prepoznavanje lica i optička stabilizacija slike puno pomažu kod snimanja, no i korisnici koji koriste pametne telefone bez tih opcija takođe mogu napraviti zadovoljavajuće video snimke.

Postoji nekoliko savjeta u vezi video snimanja pomoću vaših pametnih telefona, a najvažniji je onaj da budete u potpunosti fokusirani na ono što snimate.

Koncentrišite se na momenat koji je pred vama, budite dio tog snimka i stvorite osjećaj pripadnosti sa materijalom koji snimate. Prilikom snimanja videozapisa, držite čvrsto pametni telefon, a ako ste u pokretu može vam pomoći GoPro. Nabavite neki stativ za vaš pametni telefon ili neku improvizovanu napravu.

Pazite na svjetlosne uslove – čak i najnapredniji pametni telefoni vode bitku kako realizovati kvalitetan video snimak u lošim svjetlosnim uslovima. Pobrinite se da svjetlosni uslovi budu odgovarajući, svjetlo bi trebalo biti „toplo“, a ne bezbojno. Obratite pažnju na post-produkciju – nekih puta kvalitetna post-produkcija može od lošeg materijala napraviti čudo.

Postoje bezbrojni filteri, aplikacije koji mogu vaš video dotjerati – dodati mu osvjetljenje, oštrinu i slično. zatim, zaboravite na ugao snimka – iskrivljeno niko ne voli. Podržani su na YouTube i Vine, ali gledajući ih u svim drugim medijima ti materijali imaće ružne crne trake na bočnim stranama.

Full-screen opcija daje video materijalu dramatiku i akciju pa bi bilo korisno da je upotrijebite. I posljednje... provjerite slobodan prostor prije nego što snimate.

Bonus video: