Facebook širi aplikaciju "protiv samoubistva"

Aplikacija je poslije SAD i Australije stigla i do Velike Britanije u unaprijeđenoj verziji, koja je razvijana u saradnji sa "Dobrim Samarićanima"
0 komentar(a)
Facebook aplikacija protiv samoubistva, Foto: Screenshot (Facebook)
Facebook aplikacija protiv samoubistva, Foto: Screenshot (Facebook)
Ažurirano: 19.02.2016. 17:34h

Alat za prevenciju samoubistava je zvaničan naziv aplikacije iz kuhinje Facebooka, čiji je cilj da pruži "emotivnu podršku" osobama sa dubokim problemima i samoubilačkim mislima, ali i njihovim porodicama.

Aplikacija je poslije SAD i Australije stigla i do Velike Britanije u unaprijeđenoj verziji, koja je razvijana u saradnji sa "Dobrim Samarićanima", prenosi B92.

Korisnici društvene mreže pomoću ove aplikacije mogu da prijavljuju posebnim timovima "zabrinjavajuće poruke", a u slučaju ozbijlnih prijetnji samoubistvom dobijaju kontakt kome da se što prije obrate.

"Zabrinjavajuće poruke" obrađuju posebni timovi koji imaju 24-časovno radno vrijeme i koji reaguju u skladu sa domaćim propisima, a zatim se preko Fejsbuka kontaktira autor takvih poruka.

Uz poruku da "nijesu sami", njima se saopštava da se na taj način komunicira sa mnogo ljudi svakog mjeseca i daje im se izbor da odmah porazgovaraju sa nekim - svojim prijateljem ili stručnim licem - ili da dobiju savjete od stručnjaka kako da se izbore sa svojom situacijom.

Bonus video: