Upoznajte titanosaurusa: Četiri puta duži od plavog kita

Karakterišu ih male glave, tanke stubaste noge, dugački vratovi i rep.
186 pregleda 1 komentar(a)
titanosaurus Njujork, Foto: Screenshot (CNN)
titanosaurus Njujork, Foto: Screenshot (CNN)
Ažurirano: 19.02.2016. 14:28h

U Američkom muzeju istorije prirode prikazan je dinosaurus dužine oko 37m, koji po svojoj dužini prevazilazi model plavog kita od 9 metara. Model plavog kita je do sada bio najduži eksponat u muzeju.

Ovo praistorijsko stvorenje je toliko veliko da ne može da stane u prostor galerije, pa će dio njegovog vrata koji je dugačak 11 metara biti postavljen kroz prolaz kako bi pozdravio posjetioce.

Misteriozni dinosaurus je otkriven 2014. godine u argentinskom dijelu pustinje Patagonije. Tim iz Muzeja paleontologije Egidio Feruljo, pod vođstvom Hose Luis Karibalida i Dijega Pola provela je više od 18 mjeseci na iskopavanju nove vrste.

“Ova životinja je toliko nova da još uvijek ne postoji zvanično ime ove vrste” rekao je Mark Norel predsjednik i kustos muzeja istorije prirode.

Novootkriveni dinosaurus je klasifikovan kao nova vrsta Titanosaurusa, koja je retka grupa ekstremno velikih sauropoda. Možda najpoznatiji sauropod je Apatosaurus, poznatiji kao Brontosaurus od koga je ova nova vrsta duplo duža i četiri puta teža. Titanosauruse su karakterisale male glave, tanke stubaste noge, dugački vratovi i rep.

Paleontolozi su na osnovu fosila utvrdili da su ova biće bila veoma mlada i da su vladala šumama Patagonije prije 100 miliona godina. Prema njihovim vjerovanjima postoje 3 različita perioda smrti, a raspon se kreće od nekoliko godina do nekoliko vjekova.

“Fosili titanosaurusa iskopani su na svakom kontinentu u poslednjih nekoliko godina, i pomogli nam da cijenimo veliku raznovrsnost ove vrste.” rekao je Majkl Novaček, viši potpredsjednik muzeja i prorektor za nauku.

Bonus video: