Pogledajte: Bubašvabe imaju nevjerovatne sposobnosti

One ne samo da mogu da se provuku kroz veoma sitne pukotine, već zahvaljujući njihovom fleksibilnom egzoskeletu i mogućnosti da rašire noge, bubašvabe mogu nastaviti da se normalno kreću skoro istom brzinom bez obzira na visinu prostora u kome se nalaze.
262 pregleda 1 komentar(a)
bubašvaba, Foto: Wikipedia.org
bubašvaba, Foto: Wikipedia.org
Ažurirano: 17.02.2016. 16:57h

Naučnici su otkrili na koji način bubašvabe uspjevaju da prođu kroz nemoguće male procjepe uprkos njihovoj veličini.

Bubašvabe se mogu provući kroz rupu visine dva naslagana novčića za jednu sekundu. Činjenice su otkrili hrabri naučnici, koji ih vjerovatno u noćnim morama i dalje vide kako se provlače ispod vrata, napominje National Geographic.

One ne samo da mogu da se provuku kroz veoma sitne pukotine, već zahvaljujući njihovom fleksibilnom egzoskeletu i mogućnosti da rašire noge, bubašvabe mogu nastaviti da se normalno kreću skoro istom brzinom bez obzira na visinu prostora u kome se nalaze. Njihova brzina kretanja može se uporediti sa ljudskim trčanjem po brzini od 321 kilometar na sat.

Robert Ful i Kaushik Juram u Berkliju su napravili male tunele i koristili mašinu za stiskanje da bi ispitivali granice životinja.

Ful je izjavio da ni jedna bubašvaba nije povrijeđena. “Ostvaren je pritisak 900 puta veći od njihove težine, ali one su i dalje mogle raditi isto a da se ne povrijede, u suštini one su se kretale istom brzinom. I mi smatramo da su veoma gadne ali su u isto vrijeme nevjerovatne. Roboti inspirisani bubašvabama su napravljeni da se mogu stisnuti i provući baš kao da su pravi” rekao je Ful.

On smatra da su bube, paukovi i drugi insekti sledeća velika stvar u svijetu robota inspirisanih prirodom. Za razliku od drugih robota gdje su crvi i oktopodi služili kao primjer, insekti sa tvrdim egzoskeletima i mišićima mogu brzo trčati, skakati, letjeti a i dalje ostati fleksibilni.

“Znamo da bubašvabe mogu ići bilo gdje. One su praktično neuništive.”

Ful je objasnio da je za njih mogućnost da se provuku bilo gdje šansa za širenje i bijeg od konkurencije.

Bonus video: