Šansa za crnogorske srednje škole: Prijavite se na CERN takmičenje "Beamline for schools"

Učenici treba da snime jednominutni video i opis ogleda na engleskom jeziku koji bi mogli da izvedu u CERN-u, najkasnije do 31. marta 2016. godine
50 pregleda 0 komentar(a)
Beamline for schools
Beamline for schools
Ažurirano: 16.02.2016. 15:44h

Evropska organizacija za nuklearna istraživanja (CERN) treći put za redom organizuje takmičenje „Beamline for schools“.

Takmičenje, na kojem mogu učestvovati timovi srednjoškolaca, pruža mogućnost i učenicima crnogorskih gimnazija i srednjih škola da se prijave na takmičenje. U ovom ekipnom takmičenju učenici u saradnji sa svojim nastavnicima, osmišljavaju eksperiment koji bi mogao da se izvede u CERN-u koristeći akceleratore, detektore i prateću opremu.Talentovani učenici zajedno sa svojim profesorima treba da osmisle ekperiment koji bi koristio snop cestica iz 'CERN Proton synchrotron' akceleratora.

Timovi se mogu sastojati od najmanje 5 srednjoškolaca (mogu biti iz različitih odjeljenja, različitih škola i sl.) starosti najmanje od 16 godina i bar jednog nastavnika (supervizor, nastavnik fizike).

Učenici treba da snime jednominutni video i opis ogleda na engleskom jeziku koji bi mogli da izvedu u CERN-u, najkasnije do 31. marta 2016. godine. Iz CERN-a su naglasili da ne očekuju u potpunosti razvijene predloge eksperimenata. Motivacija i kreativnost učenika su veoma važni pri ocjenjivanju.

Predlozi eksperimenata će biti razmatrani od strane stručnjaka iz CERN-a i najuspješniji timovi biće pozvani da izvedu predloženi eksperiment u CERN-u.

Organizatori takmičenja preporučuju timovima da se što prije registruju, te navode da predlog eksperimenta i video pošalju do 31. marta.

Pobjednički timovi će biti obaviješteni u junu, a izvodiće eksperiment u CERN-u u septembru.

Na samo izvođenje eksperimenata u CERN-u može doći najviše 9 članova tima i jedan ili dva supervizora.

Biće dodijeljene i druge nagrade timovima koji se nađu u užem krugu (short-listed teams).

Sve informacije o ovom konkursu, kao i video možete naći i na web-sajtu.

Bonus video: