Konačno saniraju crne tačke u Pljevljima

Više od tri miliona tona toksičnog materijala u Gradcu, udaljenom svega 100-ak metara od kuća biće riješeno za dvije godine, a Maljevac završavaju za pet godina
63 pregleda 1 komentar(a)
Maljevac, Foto: Goran Malidžan
Maljevac, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 01.11.2018. 18:26h

Uređenje deponije Maljevac, na koju već 36 godina Termoelektrana odlaže pepeo i šljaku, počeće naredne godine.

To je najavila generalna direktorica Direktorata za životnu sredinu Ministarstva održivog razvoja i turizma Ivana Vojinović.

Ona je nedavno kazala da će naredne godine početi i rekultivacija još jedne crne ekološke tačke u Pljevljima, jalovišta nekadašnjeg Rudnika olova i cinka Šuplja stijena u Gradcu kod Pljevalja.

Sanacija deponije na Maljevcu EPCG koštaće oko 19 miliona eura, a projekat uređenja deponije na Maljevcu na koju se odlaže pepeo i šljaka iz TE “Pljevlja”, prema planu u koji su “Vijesti” imale uvid, treba da se realizuje do 2023. godine, do kada EPCG planira da koristi tu lokaciju.

Kompletan trošak rekultivacije snosiće EPCG, a dio novca, oko četiri miliona eura, biće obezbijeđen iz kredita Međunarodne banke za obnovu i razvoj.

EPCG se opredijelila za faznu sanaciju kako bi još pet godina mogla da koristi sadašnju deponiju.

U toku je i postupak eksproprijacije imovine tridesetak domaćinstava čije se kuće nalaze u blizini deponije na Maljevcu.

I ranije su iz Vlade više puta najavljivali zatvaranje Maljevca, ali su rok stalno prolongirali, urkos zahtjevima mještana da to uradi.

Tadašnja državna sekretarka u Ministarstvu održivog razvoja i turizma Daliborka Pejović kazala je da neće dozvoliti korišćenje Maljevca poslije 2016.

“Nećemo dozvoliti prolongiranje rokova, pogotovo ako za to nemamo valjane argumente i kvalitetnu dokumentaciju. Ne može se na bazi trenutnih potreba tražiti nova abolicija, nego će morati poštovati rokove i obećanja i ono što su rekli i predočili Vladi. Bilo bi krajnje neodgovorno da i za milimetar odstupimo od dogovora“, istakla je tada Pajević.

Rekutivacija nekadašnje deponije flotacijskog jalovišta Rudnika Šuplja stijena u Gradcu kod Pljevalja biće sanirana do maja 2020. godine, tvrde u Ministarstvu turizma i održivog razvoja.

Projekat po kojem će se raditi rekultivacija biće urađen tek naredne godine, a prema ranijim procjenama taj posao koštaće 6.042.500 eura.

U toku je sprovođenje detaljnih geoloških-geotehničkih istraživanja terena za izradu Elaborata procjene uticaja na životnu sredinu i društvo po procedurama Svjetske banke i Elaborata procjene uticaja na životnu sredinu.

Sanacija jalovišta u Gradcu, radiće se iz kredita Svjetske banke, koji je odobren u novembru 2014. godine na iznos od 50 miliona evra za sanaciju više ekoloških tačaka u Crnoj Gori, među kojima su i grit u Brodogradilištu u BIjeloj i bazeni crvenog mulja i deponija u KAP-u.

Mještani rudarskog naselja Gradac, skeptični su prema najavama Vlade da će krenuti u posao rekultivacije deponije, s obzirom da su i ranije više puta najavljivali realizaciju tog posla.

Još 2005., prisjećaju se oni, tadašnji ministar zaštite životne sredine i uređenja prostora Boro Vučinić najavljivao je izradu projektne dokumentacije za sanaciju jalovišta, kako bi se taj projekat mogao kandidovati kod međunarodnih organizacija za finansijsku podršku.

Mještani tvrde da su se godinama žalili nadležnima u opštini i državi na probleme koje im stvara flotacijsko jalovište nekadašnjeg Rudnika olova i cinka „Šuplja stijena“, ali do sada niko ništa ne preduzima da ih zaštiti od štetnog uticaja deponije.

Jalovište se nalazi na svega stotinak metara od njihovih kuća i korišćeno je skoro pet decenija. Visine je 16 metara, zahvata površinu od 15 hektara, na desnoj obali Ćehotine, a na njoj je deponovano više od tri miliona tona toksičnog materijala.

Bonus video: