Glamurozni gospodar krivina: Mercedes C220 kupe

Sportski kupe nevjerovatno liči na većeg brata, a vozi se kao BMW
154 pregleda 15 komentar(a)
Ažurirano: 10.02.2016. 07:32h

Ljudi koji žele neki od najskupljih i najglamuroznijih kupea se često okreću Mercedesu. Na primjer, S-klasa kupe, predstavljena prošle godine, lagano izlazi na crtu i jednom Bentliju. Ali ako nemate 150.000 eura da zadovoljite svoj hir, C-klasa kupe je auto za vas. On će vam ponuditi šmek S-klase kupe u mnogo pristupačnijem paketu. Kako sve to izgleda u praksi, provjerili smo tokom par dana provedenih sa ovim vozilom.

C-klasa kupe izgleda upravo kao nešto umanjena verzija većeg brata. Kod nove generacije Mercedes je zauzeo potpuno drugačiji pristup. Za razliku od prethodnika, kod njega razlika u odnosu na limuzinu nije samo u tome što ima dvoje vrata manje. Zapravo, C-klasa kupe sa limuzinom dijeli samo prednja krila i haubu. Novi model je skoro 10 cm duži od starog, i širi 4 cm, što mu donosi elegantniju i dinamičniju pojavu.

C-klasu kupe ćete u njenom najboljem izdanju vidjeti kada pogledate sa strane. Mišićavi prednji dio prelazi u krovni luk koji se lagano spušta prema pozadini, a tu je najprimjetnija sličnost sa S klasom kupe. Horizontalna zadnja svjetla i završeci izduvnih cijevi pomjereni u ćoškove branika igraju optičku igru sa okom posmatrača i naglašavaju širinu vozila. AMG spoljašnji paket, za koju treba doplatiti oko 2.400 eura, podrazumijeva dodatne spojlere i zadnji difuzor, prednju masku sa hromiranim tačkicama, kao i 15 mm spušteno vješanje. Testni model ima i veće točkove od 19 inča.

Putnička kabina je gotovo ista kao kod limuzinske i karavanske varijante, što ni u kom slučaju nije nedostatak. Ipak, postoji jedna velika razlika, a to su ova sportska sjedišta, vrlo komforna i maksimalno prilagodljiva.

Nekima se možda neće dopasti način na koji je ekran od sedam inča istaknut na vrhu centralne konzole, ali je on maksimalno funkcionalan i poveziv sa svim uređajima, a grafika je kristalno jasna.

Kvalitet materijala možda nije na nivou S-klase, ali premijum karakter ne dolazi u pitanje. AMG linija dodataka donosi sportski duh u kabinu, kombinujući crnu kožu na sjedištima sa sjajnocrnim i metaliziranim elementima, sportskim volanom sa ravnim donjim dijelom i metalnim papučicama gasa i kočnice. Prtljažnik je dobro oblikovan, ali je 50 litara manji od onog kod serije 4 i već vremešnog audija A5.

Nakon pritiska dugmeta za startovanje motora, pomalo će vas iznenaditi dosta jak “dizel zvuk” koji dolazi iz prostora ispod haube. Tamo se nalazi provjereni Mercedesov agregat zapremine 2,1 litar koji u ovoj varijanti proizvodi 170 KS i 400 Nm. Zvuk je posebno izražen pri radu u leru, ali njegove performanse opravdavaju to što motor nije diskretniji. Uz saradnji sa novim 9-stepenim automatikom, on obezbjeđuje ubrzanje do 100 km/h za 7,5 sekundi, ali su u realnim uslovima možda i značajnija odlična međuubrzanja.

Kad je riječ o ponašanju u vožnji, C-klasa kupe može da parira i BMW-u seriji 4. Auto u krivinama oduševljava ležanjem i preciznošću i dokazuje da se ne radi o šminki, već da može da zadovolji i visoke sportske prohtjeve.

Upravljač je drugačije podešen nego kod limuzinske verzije, dosta je direktniji, brži i daje pravi utisak o kontaktu guma sa asfaltom. Pri malim brzinama na parkingu dovoljan je jedan pun okret volana da okrenete točkove to kraja, dok pri velikim brzinama treba dosta više pomjeraja za isti ugao točkova.

U svakom slučaju, ako ste u potrazi za autom od koga posmatrači neće moći da odvoje oči, a u kome želite da se osjećate kao gospodar krivina, C-klasu kupe nikako ne bi smjeli da preskočite. Cijena testnog modela kod domaćeg zastupnika Mercedesa je 48.000 eura.

Na zadnjim sjedištima mračno, ali pogodno za osobe do 1,80 m

Zadnja sjedišta su malo primaknuta jedno drugom da bi putnicima pružila bolju pogled prema naprijed. Ulazak nije tako težak zadatak kao što biste pretpostavili zahvaljujući velikim vratima i tome što se nasloni zadnjih sjedišta lako obaraju, a ono se zatim pomjera dosta unaprijed. Dvije odrasle osobe se mogu upakovati pozadi, ali ako su viši od 1,80 m moraće da saviju ili nagnu glavu. U svakom slučaju, prostora pozadi ima kao u BMW-u seriji 4, a svakako više nego kod audija A5. Pozadi je dosta mračno, ali kupci ovakvih kupea na to uvijek moraju da računaju.

Tehnički podaci - C220 kupe

  • Motor: Četvorocilindarski turbodizel
  • Zapremina: 2.143 cm³
  • Snaga: 170 KS - 3.000–4.200 o/min
  • Obrtni moment: 400 Nm - 1.400–2.800 o/min
  • Ubrzanje 0-100 km/h: 7,5 s
  • Najveća brzina: 234 km/h
  • Potrošnja: 4,3 l/100 km
  • Pogon: na zadnje točkove
  • Mjenjač: 9-stepeni automatik (9G-TRONIC)
  • Prtljažnik: 400 l
  • Masa praznog vozila: 1.615 kg
  • D/Š/V: 4.686/1.810/1.405 mm
  • Međuosovinski razmak: 2.840 mm

Galerija

Bonus video: