Obilježen Dan sigurnog interneta

„Obaveza moderne civilizacije je zaštita djece na internetu“, rekao je Lazović dodajući da su djeca najveći korisnici interneta
107 pregleda 1 komentar(a)
Dan sigurnog interneta, Foto: Gov.me
Dan sigurnog interneta, Foto: Gov.me
Ažurirano: 09.02.2016. 12:33h

Ministarstva za informaciono društvo i telekomunikacije (MIDT) i prosvjete (MP) obilježili su danas Dan sigurnog interneta, čiji je cilj promocija bezbjednog i odgovornog korišćenja Interneta i savremenih tehnologija, sa posebnim akcentom na djecu i mlade.

Ministar za informaciono društvo i telekomunikacije Vujica Lazović ocijenio je da internet postao opšte dobro ne samo za komunikaciju već i obrazovanje i ljudsku egzistenciju.

“Moto koji je ove godine promovisan je u suštini jedan apel prema današnjim sudionicima globalne internet zajednice”, kazao je Lazović.

On je rekao da internet postaje egzistencijalno dobro a projekcije pokazuju da će narednih godina biti dostupan na svakom mjestu na svijetu, i biti besplatan.

„Obaveza moderne civilizacije je zaštita djece na internetu“, rekao je Lazović dodajući da su djeca najveći korisnici interneta.

Lazović je ocijenio da su tačna istraživanja koja su pokazala da roditelji smatraju da su djeca poboljšala rezultate u obrazovanju zahvlajujući internetu.

„Ako na pravi način koristi internet proširićete vidike, znanja i obrazovanja, a ako ga koristite za zabavu tada može nastati problem“, poručio je Lazović.

On je apelovao na obrazove institucije da djeci sugerišu korišćenje interneta u prave stvari, koje vrijede.

Ministar prosvjete, Predrag Bošković rekao je da će se taj resor uključiti u sistem edukacije kako bi pokazalo na koji način treba bezbjedno koristiti internet.

“Ovo je jedan od najneistraženijih djelova gdje se zloupotreba djece može dešavati veoma često i to na načine koji mogu djecu odvesti u drugu krajnost od onoga što njihovi roditelji ne zele”, rekao je Bošković.

On je napomenuo da je MP sa svojim partnerima, pokrenulo mnoge akcije kako bi djeca bezbjednije i pametnije koristila internet, ističići saradnju sa Telenorom i Microsoftom.

“Krenuli smo sa edukacijom nastavnika, da na bolji i pametniji način djeci prezentiraju koriščenje internet”, istakao je Bošković.

On je pozvao partnere, koji se do sada nijesu uključili, da zajedno sa MP osmisle akcije u cilju bezbjednije i korisnije upotrebe interneta, i da pomognu u kreiranju nastavnog programa.

“Nijesmo ni svjesni koliko internet nudi i koliko nam je širom otvorio prozor u svijet, a opet nijesmo svjesni da moramo zaštiti sebe i koliko je to zapravo lako”, rekla je članica Volonterskog kluba Gimnazije „Slobodan Škerović“, Andrea Mićanović.

Izvršna direktorica Telenora Crna Gora Sandra Štajner podsjetila je da su sa MIDT i MP pet godina radili na inicijativi surfuj pametno, ističući da se nada da će saradnja biti nastavljena i ove godine.

“Moramo preuzeti dio odgovornosti, pored roditelja i nastavnika, za obezbjeđivanje sigurnog internet za svu djecu”, poručila je Štajner.

Predstavnici M-tela i Crnogorskog Telekoma su istakli da će nastaviti da pomažu eduakciji, pogotvo maladih ljudi, i da doprinose razvoju informacionog društva.

Bonus video: