Ne otvarajte sumnjive linkove na WhatsAppu!

Korisnici prvo dobiju poruku od kontakata (poruka je dostupna na nekoliko jezika, kako bi prevara bila uvjerljivija), u kojoj se nalazi link ka web stranicu, gdje se od primaoca očekuje da popuni anketu, nakon čega će, navodno, dobiti bon za poznati svjetski modni brend
0 komentar(a)
WhatsApp, Foto: Shutterstock
WhatsApp, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 06.02.2016. 10:24h

WhatsApp je već neko vrijeme meta hakera koji putem te aplikacije žele da se domognu privatnih i osjetljivih informacija vlasnika telefona, objavio je Independent.

Korisnici, piše Zimo, prvo dobiju poruku od kontakata (poruka je dostupna na nekoliko jezika, kako bi prevara bila uvjerljivija), u kojoj se nalazi link ka web stranicu, gdje se od primaoca očekuje da popuni anketu, nakon čega će, navodno, dobiti bon za poznati svjetski modni brend.

Kako poruka dolazi od prijatelja s WhatsAppa, koji je dijele jer vjeruju da će na taj način dobiti dodatni popust i nisu svjesni da je riječ o prevari, mnogim korisnicima nije sumnjiva i popunjavaju anketu, kako bi dobili bon.

Kako je za korišćenje bona potrebno upisati lične podatke - ime, prezime, adresu, mail i broj telefona nakon što korisnik te podatke i upiše, otvara se lažna stranica, putem koje se korisnikov telefon zarazi zlonamjernim kodom, koji prevarantima omogućava pristup "osjetljivim ličnim" informacijama.

"Ova prevara već neko vrijeme kruži među korisnicima WhatsAppa", izjavio je Dejvid Em iz kompanije Kaspersky, dodajući da se poruka širi prilično brzo, jer korisnici vjeruju da će dobiti dodatnih pet dolara popusta u recimo Starbaksu, ako poruku pošalju svojim prijateljima na WhatsAppu.

WhatsApp ima više od milijardu korisnika. Jedan od osnivača Facebook društvene mreže, Mark Zukerberg, kupio je prije dvije godine WhatsApp za 19 milijardi dolara.

Zbog činjenice da je aplikacija prilično popularna i da će broj njenih korisnika i dalje rasti, stručnjaci za bezbjednost pozivaju na oprez i napominju da dobro razmislite prije nego kliknete na neki link koji dobijete u poruci.

Bonus video: