Evo kako je izgledao jelovnik starih Rimljana

Bogatiji su pili falernijansko vino iz regije današnjeg Napulja; neki su konzumirali domaće povrće i začine, dok su drugi imali egzozične produkte Indije ili usoljenu svinjetinu i tunjevinu
159 pregleda 1 komentar(a)
Flaša vina, vino, Foto: Shutterstock
Flaša vina, vino, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 03.02.2016. 08:29h

Hljeb, vino i maslinovo ulje – tzv. „mediteranska trijada“ – iznenađujuće, nije činila osnovu ishrane Rimljana. Njihov jelovnik bio je raznovrsniji...

Arheolozi koji su ispitivali kanalizaciju i septičke jame drevnog grada Herkulaneuma 2013. godine došli su do nevjerovatnog otkrića koje je srušilo ustaljenu pretpostavku prema kojoj su se obični stari Rimljani hranili pretežno hljebom i maslinovim uljem, piše Newsweek. Istraživanja su pokazala da se na njihovoj trpezi nalazio čitav niz različizih vrsta ribe, voća i pikantnih jela.

Shodno budžetu, svaki tip namirnica imao je svoje potrošače. Bogatiji su pili falernijansko vino iz regije današnjeg Napulja; neki su konzumirali domaće povrće i začine, dok su drugi imali egzozične produkte Indije ili usoljenu svinjetinu i tunjevinu iz Španije.

Ishrana u Rimskom carstvu imala je opseg od tradicionalne do egzotične.

Još jedan mit o hrani u starom Rimu ustalio je zamisao o raskalašnim gozbama na kojima su dekadentni slojevi društva konzumirali puhove, medvjede i skupe riblje soseve. Pretjerivanje u ovim pričama proizašlo je iz činjenice da su sami Rimljani povremeno bili fascinirani ili zgađeni sopstvenim navikama vezanim za jelo, zbog čega su o tome i pisali.

Jedan od ovih drevnih autora bio je Apik, veoma bogat Rimljanin koji je toliko volio hranu da je svo svoje bogatstvo potrošio na gozbe. Ipak, iza sebe je ostavio kuvar sa brojnim recepima koji nam otkrivaju kako je izgledaka trpeza u prvom vijeku nove ere. Evo jednog recepta:

"Stavite u tiganj biber, nanu, prženi kim, sjeme celera, urme, med, sirće, koncentrat vina, riblji sos i malo ulja. Pržite dok se ne ukrčka. Ubacite skrob kako bi se sve zgusnulo i to prelijte preko nojevog mesa i začinite biberom".

Djeluje nevjerovatno, ali stari Rimljani zaista su imali priliku da uživaju u ovakvim gurmanlucima.

Izvor: Nacionalna geografija

Bonus video: