Održavanje automobila: "Dobre volje" ima i izvan garancije

Ako se radi o kvaru kome vozač nije mogao da doprinese, postoje velike šanse da fabrika pomogne i van garantnog roka
351 pregleda 9 komentar(a)
servis, vozila, Foto: Saša Marković
servis, vozila, Foto: Saša Marković
Ažurirano: 02.02.2016. 20:17h

Garancija na novi automobil donosi mir vlasniku u slučaju nepredviđenog kvara. U zavisnosti od proizvođača, garantni rok traje dvije, tri, pet ili čak sedam godina. Da li ste znali da i nakon isteka tog perioda postoji mehanizam kojim proizvođač u slučaju kvara na vozilu pomaže vlasniku odobravajući mu određena sredstva koja se nazivaju “dobra volja”.

Da biste mogli da računate na ta sredstva, treba se pridržavati uslova koji važe i u garantnom roku, kaže Milan Perunović, referent za garancije u kompaniji “Alliance”, ovlašćenom koncesionaru vozila Reno, Nisan i Dačija.

“Osnovni uslov da klijent dobije pomoć od strane proizvođača u slučaju kvara van garantnog roka je da je automobil održavan u mreži ovlašćenih servisa”, kaže Perunović.

“Prilikom apliciranja za dodjelu sredstava dobre volje , ono što mi moramo da prezentiramo proizvođaču je dokumantacija vozila koja u prvom redu podrazumijeva uredno ispunjenu servisnu knjižicu”.

Sredstva dobre volje se ne odobravaju od strane proizvođača za sve kvarove. Na primjer, ne možete očekivati da će vam fabrika pomoći u slučaju loma stakla ili oštećenja na limu.

“Tim sredstvima ne mogu da budu pokriveni oni djelovi koji spadaju u potrošni materijal i koji uobičajeno stradaju nakon određene kilometraže, kao što su amortizeri, kočnice ili set kvačila”, objašnjava Perunović.

Međutim, u slučaju kvara na mehaničkim sklopovima, motoru i mjenjaču, elektrici i elektronici, možete da očekujete podršku.

“Ukoliko se radi o nekom kvaru na koji vi nijeste mogli uticati i doprinijeti, velike su šanse da vam proizvođač pomogne i to u znatnom procentu što znači da bi vama ostalo da platite manji dio popravke vozila”.

Konačno, i sredstva dobre volje imaju neka ograničenja, kaže Perunović, i ne treba podrazumijevati da mogu da se potražuju i kada automobil “uđe u godine”.

“Starost vozila je vrlo važan faktor, jer Reno-Nisan odobrava sredstva dobre volje za vozila stara najviše pet godina, nakon čega ne postoje ni teoretske mogućnosti da se taj mehanizam može aktivirati”, kaže Perunović.

Podrška nekad traje i duže

U slučaju nekih vanrednih okolnosti, kao što je sistemska greška na nekom sklopu, dešava se da određeni proizvođači u većoj ili manjoj mjeri pomažu vlasnicima vozila pri zamjeni ili opravci tog sklopa. Tako je Mercedes, na primjer, u slučaju problema sa sistemom kočenja “putem žice” (SBC), predstavljenim 2002. godine u modelu E-klasa, do nedavno odobravao veliki popust vlasnicima vozila kod kojih ovaj uređaj iz nekog razloga nije bio zamijenjen. Iako je brzo ispravio grešku kod ovog inovativnog sistema, njemački proizvođač je zbog povjerenja klijenata, već 2005. u redizajniranom modelu vratio hidraulične kočnice.

Bonus video: