Herceg Novi: Procvjetale prve mimoze

Mimoza je egzotično drvo koje pripada rodu akacija, a koje su pomorci sa svojih dalekih putovanja donijeli u Herceg Novi. Smatra se da je iz Australije u Herceg Novi mimozu donio pomorac Mićo Lepetić sa Tople, dok se prvi put u Evropi spominje u Francuskoj
388 pregleda 0 komentar(a)
Herceg Novi, mimoze, Foto: Slavica Kosić
Herceg Novi, mimoze, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 04.11.2018. 12:39h

Prve ovogodišnje mimoze na hercegnovskoj rivijeri procvjetale su na Toploj.

Žuto sunce, kako još zovu cvijet mimoze, zaštitni je znak najvećeg bokeljskog grada i njemu u čast skoro pola stoljeća svake godine u februaru, se organizuje turističko propagandna manifestacija Praznik mimoze. Mimoza cvjeta od novembra do marta.

Mimoza je egzotično drvo koje pripada rodu akacija, a koje su pomorci sa svojih dalekih putovanja donijeli u Herceg Novi. Smatra se da je iz Australije u Herceg Novi mimozu donio pomorac Mićo Lepetić sa Tople, dok se prvi put u Evropi spominje u Francuskoj, gdje je zasađena oko jednog zamka u Kanu 1860. godine, odakle se širila u druge mediteranske zemlje. Postoji oko 800 vrsta ovog žutog cvijeta, čija je postojbina Indija, Afrika,Amerika, Australija i drugi suvi, suptropski i tropski dijelovi svijeta.

Krajem 80-tih godina prošlog vijeka na području opštine je bilo oko 5.000 stabala mimoze, sa kojih se moglo ubrati 30 vagona cvijeta . Procjenjuje se da je sada ostalo svega 10 odsto stabala. Šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog vijeka, kada je mimoza masovnije sađena, bio je to unosan posao. Od desetina proizvođača žutog cvijeća, danas je ostalo tek nekoliko.

Drvo mimoze ima kratkak životni ciklus, do 40 godina. Zato je lokalna uprava pokrenula akciju sadnje mimoze koja je simbol grada, kako ona ne bi sasvim nestala i tako se doveo u pitanje i opstanak Praznika mimoze.

Na području hercegnovske opštine u toku je sadnja 100 stabala mimoze, od kojih je 60 opredijeljeno za građane i njihove privatne površine, a 40 će biti posađeno na opštinskim parcelama. Pred početak turističke sezone posađeno je 30 stabala.

Bonus video: