Kompjuter pobijedio čovjeka u najkompleksnijoj igrici

Go je znatno složenija igra od šaha, a zbog neograničenog broja potencijalnih poteza predstavlja najkompleksniju igru na tabli
120 pregleda 1 komentar(a)
kineska igrica Go, Foto: Wikipedia
kineska igrica Go, Foto: Wikipedia
Ažurirano: 28.01.2016. 14:51h

Partija koju su odigrali Kasparov i Deep Blue smatrana je posljednjim velikim izazovom između čovjeka i mašine sve do danas, kada je kompjuterski program po prvi put u istoriji pobijedio profesionalnog igrača u kineskoj drevnoj misaonoj igri go. Smatralo se da ovakav slijed događaja neće proisteći bar u narednih 10 godina, piše londonski Independent a prenosi B92.

Go je znatno složenija igra od šaha, a zbog neograničenog broja potencijalnih poteza predstavlja najkompleksniju igru na tabli. Profesionalci su zato bili vrlo iznenađeni kada su otkrili da su naučnici osmislili AI algoritme koji su naučili kompjuter kako da pobijedi evropskog vrhunskog igrača.

Program po imenu AlphaGo, pobijedio je bez ikakvog hendikepa ili prednosti sa rezultatom 5:0 evropskog šampiona Fana Huija sa rezultatom 5:0. Mečevi su odigrani prošlog oktobra, ali to je otkriveno tek nedavno, u naučnoj studiji o potezima i algoritmima koja je objavljena prekjuče u časopisu Nature.

Pravila u go-u

Pravila ove igre su jednostavna. Dva igrača – jedan bijeli, jedan crni – počinju igru na praznoj tabli, na kojoj postavljaju bijelo i crno “kamnje”, jedan po jedan. Kamenje se postavlja na tačkama ukrštanja linija (ne na praznim poljima), a svaka ukrsnica predstavlja jedan bod. Odigrani potez nije moguće povući, svaki kamen ostaje na poziciji na koju je postavljen. Cilj je osvojiti što veću teritoriju, ali ujedno i odbraniti svoju jer je moguće "pojesti" protivnikovu grupu tako što ćete je okružiti svojim kamenjem, pa neće imati gdje više da se širi.

Slabiji igrači mogu lako igrati go sa iskusnijim igračima, korišćenjem hendikep sistema. Slabiji igrač na početku igre na tablu postavlja nekoliko kamenja, zahvaljujući čemu stiče određenu prednost.

Pogledajte kako sve to izgleda:

Bonus video: