Po snijegu se može i u čarapama

Montaža čarapa za točkove je vrlo jednostavna. Čarape se navlače preko točka, a zatim se automobil pomjeri malo naprijed da bi se obuhvatio i dio koji je bio u kontaktu sa podlogom. Ponašanje vozila je čak bolje nego sa lancima, manja je opasnost da dođe do oštećenja guma i podvozja, a čarape zauzimaju i manje mjesta
539 pregleda 13 komentar(a)
čarape za snijeg (Novina)
čarape za snijeg (Novina)
Ažurirano: 26.01.2016. 11:40h

Snijeg koji je pao u planinskim predjelima obradovao je ljubitelje zimskih sportova.

Ako ste odlučili da na zimovanje u ovom periodu putujete automobilom, obavezno ponesite lance za snijeg.

Oni će vam biti potrebni najviše na sniježnim padinama na prilazu skijaškim stazama, kao i na putevima na kojima postoji nešto dublji sniježni pokrivač.

Lance bi trebalo da montirate prije nego što zagazite u dublji snijeg, i to uvijek na pogonske točkove.

Ako do sada nijeste radili ovo, preporučuje se da montažu prvo probate prije polaska na put, na suvom kolovozu.

Tokom vožnje na lancima, treba da isključite ESP sistem protiv proklizavanja, jer lanci obično zahtijevaju veće proklizavanje točkova da bi se vozilo pokrenulo pogon.

Kao odlična alternativa pokazale su se takozvane sniježne čarape za točkove.

Radi se o tekstilnim oblogama koje se navlače preko točka vrlo jednostavno i vrlo su efikasne. Prilikom putovanja u inostranstvo, treba provjeriti da li zakon zemlje u koju idete dozvoljava upotrebu čarapa kao zamjenu za lance.

Montaža je vrlo prosta. Čarape se navlače preko točka, a zatim se automobil pomjeri malo naprijed da bi se obuhvatio i dio koji je bio u kontaktu sa podlogom. Ponašanje vozila je čak bolje nego sa lancima, a i manja je opasnost da dođe do oštećenja guma i podvozja.

Cijena para kvalitetnijih sniježnih čarapa kreće se takođe od 45 do 90 eura, zavisno od dimenzija točka.

Tekstilni "lanci” od 45 do 90 eura

Za one koji žele nešto manje komplikovano za montažu, poslednjih godina su popularni i drugi uređaji za poboljšanje trakcije koji su dozvoljeni za upotrebu i kod nas.

"Preporučujemo takozvane tekstilne lance, koji se relativno lako montiraj, nijesu skloni pucanju kao metalni, i manje opterećuju vozilo tokom vožnje. Tekstilni lanci visokog kvaliteta kakav je, na primjer, Michelin Easy Grip, košta od 45 do 90 eura, u zavisnosti od veličine točka na koji treba da se montiraju", kaže Srećko Lukić iz prodavnice automobila i opreme.

Bonus video: