Tri načina za kontrolu evidencije Vaših pretraga

Informacije koje koristite na jednom sajtu mogu da se kombinuju sa informacijama sa drugog stvarajući tako potpunu evidenciju o tome ko ste vi
0 komentar(a)
privatnost, zaštita podataka, Foto: Shutterstock.com
privatnost, zaštita podataka, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 26.01.2016. 10:41h

Kao pravi otisak digitalne trake ostavljaju evidenciju gde ste bili i šta ste uradili. Oni u pretragama pokazuju šta ste kupili, koje sajtove ste posjetili, kao i mišljenja koja ste izrazili putem društvenih mreža.

Sajt Nova energija navodi da mnoge kompanije, kako legitimno tako i kriminalno, mogu da ostvare profit poznavajući vas, tačnije uzimajući informacije o vama putem raznih sajtova ili društvenih mreža. Portal donosi savjete kako da kontrolišete informacije o sebi i način na koji da sakrijete vaše kretanje na Internetu.

1. Budite pažljivi na društvenim mrežama

Na svakoj društvenoj mreži prvo provjerite podešavanja privatnosti. Na Facebook-u ćete tu funkciju naći klikom na ikonu za zaključavanje u gornjem lijevom uglu ekrana.

Ali to nije dovoljno. Prije nego što postavite vaš status preispitajte se šta ste napisali, izjavili u vašem statusu i da li želite da to pročitaju vaša djeca, roditelji, vaš šef… A onda provjerite da li ste status postavili tako da mogu da ga vide samo odabrani ljudi.

2. Koristite višestruke identitete

Informacije koje koristite na jednom sajtu mogu da se kombinuju sa informacijama sa drugog stvarajući tako potpunu evidenciju o tome ko ste vi. Da biste zaštitili sebe pokušajte da budete različiti ljudi na različitim sajtovima. Malo sajtova vas identifikuje po imenu, ali dosta njih vas prepoznaje po mail adresi, zato koristite različite adrese na različitim društvenim mrežama.

Možete čak koristiti i različite kreditne kartice. Blur, koji je besplatan na Chrome i Firefox pretraživačima, omogućava vam da prikrijete svoju mail adresu. Kada ukucate vašu adresu na sajtu, Blur vam omogućava da umjesto toga unesete rezervnu adresu. To je vaša prava adresa koju niko ne vidi. Ukoliko ste spremni da platite 39 dolara godišnje ili 79 dolara za tri nedjelje, Blur Premium će maskirati brojeve vaših telefona, kao i kreditnih kartica.

3. Provjeri opciju "privatno"

Vaš pretraživač ne zna puno o vama i dijeli informacije sa velikim brojem nepoznatih ljudi. Ali postoje načini da se to kontorliše. Vaš pretraživač ima režim putem kojeg namještate da ne može da vam se pretrese istorija. Na Chrome to se zove New incognito window. Na Internet Explorer i Edge to se zove InPrivate Browsing.

Na Firefox, to je New Private Window. Ali ni on nije savršen. Naime, preko vašeg ISP-a i dalje može da se vidi gdje ste sve bili kao što i svaki sajt može da iščita vašu IP adresu. Puno bolje je rješenje da koristite Tor browser koji krije vašu IP adresu i kodira većinu stvari o kojima komunicirate putem vašeg računara ili bilo kog drugog.

Bonus video: