Uspješno izvršena transplantacija glave majmuna

"To je veliki uspjeh za čovječanstvo", ushićeno je izjavio italijanski neurohirurg Serđo Kanavero
276 pregleda 2 komentar(a)
Džastin Biber, Kapucin Mali, Majmun Mali, Foto: Beta/AP
Džastin Biber, Kapucin Mali, Majmun Mali, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 22.01.2016. 10:33h

Tim Medicinskog fakulteta u Harbinu objavio je da je uspješno presadio glavu majmuna i da bi ovakva vrsta transplantacije mogla da se izvede i na čovjeku.

Nakon što su uspješno obavili nekoliko transplantacija glava miševa, kineski istraživači su presadili glavu živog majmuna na tijelo drugog živog majmuna.

Operacija je ocijenjena kao uspešna jer je majmun održan u životu narednih 20 sati.

"To je veliki uspjeh za čovječanstvo", ushićeno je izjavio italijanski neurohirurg Serđo Kanavero, koji je učestvovao u zahvatu.

Prema pisanju francuskog naučnog časopisa Sciences et Avenir, ovakva operacija bi mogla biti spasonosna za paralizovane osobe, posebno za kvadriplegičare.

"Majmuna smo održali u životu 20 sati. Naš cilj je bio da dokažemo da je moguće sačuvati mozak. Strategija zaštite mozga podrazumijeva hipotermiju i ukrštenu cirkulaciju krvi između donora i primaoca sistemom kanula", objasnio je Siao Ping Ren.

Majmun nije duže održavan u životu "zbog etičkih zakona koji ne dozvoljavaju da se životinja drži duže u eksperimentalnim uslovima", naveo je on.

Serđo Kanavero, koji u ljekarskim krugovima važi za pionira, ali i za "čudaka", prošle je godine izazvao kontroverzu najavom da želi da presadi ljudsku glavu 2017, a za to ima i volontera – Rusa Valerija Spiridonova.

On predviđa da glavu neizlječivo bolesnog čovjeka presadi na tijelo moždano mrtvog donora.

Iako kineski profesori tvrde da je operacija uspješno obavljena, još uvijek nema zvanične potvrde da je to zaista urađeno.

Bonus video: