MICROSOFTOV OPERATIVNI SISTEM

Kraj za Windows 8, ali se čuveni XP "drži" i nakon 15 godina

Softverski gigant je korisničku podršku za Windows 8 ukinuo je 13. januara 2016. godine a iz kompanije korisnicima savjetuju prelazak na Windows 8.1 ili Windows 10 sisteme kako bi i dalje dobijali bitne nadogradnje
63 pregleda 0 komentar(a)
Windows XP, Foto: Www.guidebookgallery.org
Windows XP, Foto: Www.guidebookgallery.org
Ažurirano: 20.01.2016. 13:41h

Microsoft je na svom zvaničnom blogu objavio da planira ukinuti zvaničnu podršku za stare verzije Windowsa na novim AMD-ovim, Intelovim i Qualcommovim procesorima.

Tako će bez zvanične Microsoftove podrške ostati poslovni korisnici i kompanije koje koriste operativne sisteme Windows na svojim računarima, a Microsoft je već objavio listu Skylake procesora čiji će korisnici imati na raspolaganju Microsoftovu podršku za Windows 7 i Windows 8.1, ali samo do 17. jula 2017. godine, piše Inshare i dodaje da će nakon tog datuma morati da pređu na Windows 10 ukoliko žele imati Microsoftovu tehničku podršku.

"Nove generacije silicijuma će u budućnosti, kako budu predstavljane, zahtijevati najnoviju aktuelnu Windows platformu kako bi dobile našu podršku. Windows 10 će biti jedina podržana Windows platforma na nadolazećem Intelovom 'Kaby Lake' siliciju, Qualcommovom 8996 siliciju i AMD-ovom 'Bristol Ridge' siliciju," najavili su iz Microsofta.

Naglašeno je kako će Windows 7 i Windows 8.1 i dalje imati zvaničnu podršku do datuma koji su ranije određeni (14. januar 2020. i 10. januar 2023. godine), ali podršku će imati samo korisnici spomenutih verzija Windowsa koji koriste starije procesore.

Softverski gigant je korisničku podršku za Windows 8 ukinuo je 13. januara 2016. godine a iz kompanije korisnicima savjetuju prelazak na Windows 8.1 ili Windows 10 sisteme kako bi i dalje dobijali bitne nadogradnje.

Iako je još prije dvije godine omogućena besplatna nadogradnja na Windows 8.1, kao i nedavno na novi Windows 10, čak 2,6 odsto svih računara i dalje radi pomoću Windowsa 8, što je blizu 50 miliona korisnika.

'Drevni' XP još u igri

Kako ističu iz Microsofta, iako su nadogradnje na novije sisteme redovno dostupne, mnogi odugovlače prilikom modernizacije. Tako i danas čak 12 odsto svih računara i dalje radi pomoću Windowsa XP-a koji je predstavljen davne 2001. godine.

U Engadgetu ističu da nova politika Microsofta omogućava "produbljenje integracije" Windowsa i najnovijeg hardvera, ali će natjerati kompanije koje koriste Windowse da ih nadograde na najnoviju verziju.

Preporučujemo za Vas