Kako da najefikasnije odledite automobil

Specijalni sprejevi su bolje rješenje, ali pazite da ne budu previše agresivni
190 pregleda 4 komentar(a)
zamrzavanje automobila (Novina)
zamrzavanje automobila (Novina)
Ažurirano: 19.01.2016. 20:01h

Svake zime iste priča. Ako je noć bila hladna, a automobil nije prenoćio u garaži, onda vas prije kretanja ujutru čeka borba sa manje ili više debelim slojem leda na prozorskim staklima. U procesu “odleđivanja” vozila, na raspolaganju vam je nekoliko metoda.

Klasični način uklanjanja leda je pomoću strugalice, koju je većina vozača vjerovatno makar jednom upotrijebila i koju mnogi imaju u kompletu zimske opreme. Ipak, budite oprezni: strugalica za led može da oštetiti staklo, jer prevlačenje uz snažan pritisak čini da sitne čestice prašine ostavljaju ogrebotine po staklu. Negativne posljedice ovih sitnih brazdi su posebno izražene kada vas zaslijepi nisko sunce ili tokom noćne vožnji kada smetaju farovi drugog vozila.

Struganje vjetrobrana možete da izbjegnete na nekoliko načina. Jedna od najjeftinijih metoda je da prekrijete vjetrobransko staklo nekim zaštitnim prekrivačem ili folijom. Karton nije preporučljiv jer može da se zaledi i prilijepi za staklo. Na ovaj način, samo jednim potezom uklanjanja zaštitnog prekrivača, imaćete čistu šoferšajbnu, i ostaće vam samo da strugalicom i grijanjem odledite i ostala stakla.

Za staklo pogodnija alternativa su i specijalni sprejevi za odleđivanje koje možete da kupite u prodavnicama auto-djelova i auto-kozmetike. Oni sadrže alkohol i ostale supstance koje brzo i efikasno otopljavaju led. Međutim, ovdje treba voditi računa o kvalitetu spreja, jer previše agresivna sredstva mogu da oštete gumu na brisačima. Nakon prskanja spreja na vjetrobran, sačekajte par sekundi i kada vidite da ostaci otopljenog leda klize nadolje, jednostavno uključite brisače. Ova metoda je posebno pogodna za spoljašnje retrovizore. Ipak, kada je sloj leda previše debeo, sam sprej neće moći da odradi posao. Tada se preporučuje da poprskate sprej, a zatim da mekanom gumenom ivicom strugalice skinete led. Imajte u vodu da su sprejevi za odleđivanje ipak hemijska sredstva koja zagađuju okolinu, pa ne pretjerujte sa njima.

Ako ne možete da izbjegnete strugalice za led, onda bi trebalo da koristite one čija je oštrica za čišćenje izrađena od tvrdog metala. Za čišćenje se ne preporučuje ni plastični omoti za CD ili kreditne kartice. Ni jedno ni drugo nije dovoljno čvrsto i može lako da se polomi i dovede do povreda.

Topla voda dovodi do pucanja stakla

Zaleđena stakla ne odleđujte toplom vodom.

Temperaturne promjene gotovo sigurno će dovesti do stavaranja sitnih pukotina na staklu, a ponekad odmah dođe do pucanja šoferšajbne.

Mlaka voda može da dođe u obzir, ali ovu metodu potpuno zaboravite kada je vrlo hladno, jer će se nova voda odmah zamrznuti na staklima.

Bonus video: