Folksvagen bad-i: Mikrobus za narednu deceniju

Na krovu se nalaze solarni paneli koji napajaju strujom manje potrošače u vozilu
199 pregleda 2 komentar(a)
Folksvagen bad-i (Novina), Foto: VW
Folksvagen bad-i (Novina), Foto: VW
Ažurirano: 19.01.2016. 15:20h

Folksvagen je našao način da prenese duh starog “bulija” u futuristički kombi koji će se na putevima naći tek u narednim decenijama. Električni koncept nazvan bad-i (Budd-e), vozilo koje njemački proizvođač opisuje kao "mikrobus za 21. vijek", prepun je najmodernijih tehnologija.

Bad-i je dugačak je 4,6 m, širok 1,9 m i visok 1,8 m, a rastojanje između osovina iznosi 3,15 m. Na prednjem dijelu vozila dominira masivna maska sa velikim amblemom proizvođača, LED farovi i dnevna svjetla, dok zadnji dio karakterišu stop svjetla jedinstvenog oblika, takođe izvedena u LED tehnologiji.

Nosači krova vizuelno su sakriveni i stapaju se sa staklenim površinama, a automobil je opremljen 21-inčnim aluminijumskim točkovima.

U skladu sa savremenim trendovima uštede energije, na krovu se nalaze solarni paneli koji napajaju strujom manje potrošače u vozilu. U praktične elemente ubraja se i odjeljak za odlaganje stvari koji se poput fioke izvlači uz zadnjeg branika. Klasične retrovizore zamijenile su kamere usmjerene pozadi. Umjesto u ogledala, vozač će gledati u ekrane na instrument tabli.

Koncept Budd-e ima multifunkcionalni enterijer sa modularnim sjedištima a komandna tabla se sastoji od tri velika displeja. Osim pritiskom prsta na ekran, funkcijama u unutrašnjosti vozila može se upravljati i glasovnim, ali i takozvanim "gestovnim komandama".

Elektromotori koji se nalaze iznad osovina dobijaju električnu energiju iz baterije kapaciteta 101 kWh. Folksvagen nije objavio specifikacije pogonskih jedinica, ali je otkrio da je maksimalna brzina vozila 150 km/h i da je u stanju da sa jednim punjenjem pređe čak 600 km.

Platforma za hibride i auta na struju

Folksvagen bad-i postavljen je na novu električnu modularnu mehaničku platformu VW grupacije (MEB), koju je njemački proizvođač projektovao specijalno za hibridna i električna vozila.

Platforma je konstruisana tako da omogućava da se u donji dio automobila smjeste masivne pogonske baterije i druge komponente električnog sistema, pri čemu je zadržan veliki i funkcionalan prostor u putničkoj kabini.

Bonus video: