NEMA VIŠE PROXYJA I NEDOZVOLJENIH AKCIJA

Netflix će stati na kraj muljatorima

Svi koji su do sada koristili Netflix na polulegalan način, kako bi imali pristup cijeloj bazi ovog servisa, uskoro to više neće moći
11 komentar(a)
Netflix, Foto: Reuters
Netflix, Foto: Reuters
Ažurirano: 17.01.2016. 14:46h

Dolazak Netflixa, servisa za stream filmova, serija i drugih televizijskih sadržaja, na naše prostore izazvao je oduševljenje brojnih korisnika. S druge strane, prvobitno oduševljenje je jednako tako brzo splasnulo kada su uvidjeli da je servis u našim krajevima donekle zakinut.

Naime, s obzirom na to da su na našim prostorima telekom i IPTV operaterima selektivno već ranije prodana prava na određene serije ili filmove, oni nisu mogli biti ponuđeni putem Netflixa. Ova činjenica izazvala je bijes mnogih i ponukala ih da pokušaju da pronađu način na koji bi zaobišli ovaj oblik zaštite.

To je prilično jednostavno korištenjem različitih alata za lažiranje korisničke lokacije, a čime bi korisnicima bio omogućen pristup potpunoj bazi Netflixa. Predstavnici servisa na zvaničnom blogu objavili su pak da će uskoro onemogućiti sve koji koriste Netflix na taj način, odnosno zaobilaze regionalnu zaštitu.

"U sedmicama koje dolaze onima koji koriste proxyje i razne unblockere biće omogućen pristup isključivo sadržajima koji su dostupni ostalim korisnicima u državi u kojoj se nalaze”, stoji između ostalog u objavi na Netflixovom blogu.

U istoj objavi Dejvid Fulagar, direktor odjelljenja sadržaja u Netflixu, najavio je da se predstavnici servisa trude kako bi svim korisnicima ponudili jednako iskustvo korištenja gdjegod da se nalazili.

Od sličnih servisa, dostupna nam je i usluga Pickboxa, takođe online streaming servis koji omogućuje gledanje više od 2500 sati prevedenog sadržaja, sastavljenog od hit serija kao što su "Zvjezdane staze: Nova generacija”, "Šerlok", filmovi, regionalne premijere, Diznijevi crtani filmovi i filmski klasici, a u posebnoj rubrici Hotbox Pickbox donosi nove epizode serija samo 24 sata nakon njihovih svjetskih premijera.

Pickbox je dostupan korisnicima na dva ili tri uređaja, i to bez ugovorne obaveze.

Tportal.hr

Preporučujemo za Vas