Novo ledeno doba odloženo za 50.000 godina?

Prošla ledena doba oblikovala su planetu, a plodno tlo koje imamo dugujemo posljednjem ledenom dobu tokom kog su oblikovani današnji predjeli
60 pregleda 0 komentar(a)
Skandinavija, led, Foto: Shutterstock
Skandinavija, led, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 17.01.2016. 12:48h

Čovjek je za nešto više od 100 godina sagorijevanja fosilnih goriva i rasprostranjene industrije izazvao teške posljedice, smatraju naučnici.

Naučnici ističu da bi zbog globalnog zagrijavanja naredno ledeno doba moglo da bude odgođeno za 50.000 do 100.000 godina.

Njemački naučnici smatraju da se posljednjih osam ledenih doba mogu objasniti kroz odnos količine Sunčevog zračenja i koncetracije ugljen-dioksida u atmosferi.

Ovi nalazi ukazuju na sasvim suprotno od zaključka koji je, nakon istraživanja profesora Univerziteta u Nortumbriji, donijet prošle godine.

„Što se ljudske snage tiče, glavna lekcija je da smo sa jednim vijekom sagorijevanja fosilnih goriva uticali na klimu u sljedećih 50.0000 do 100.000 godina“, istakao je za CNN Andrej Ganopolski s Instituta za istraživanje klimatskih promjena u Potsdamu.

U svom istraživanju koristili su modele potrebne da planeta uđe u sljedeće ledeno doba i otkrili da je Zemlja u pravom položaju u odnosu na Sunce, ali da je nivo ugljen-dioksida previsok.

Prošla ledena doba oblikovala su planetu, a plodno tlo koje imamo dugujemo posljednjem ledenom dobu tokom kog su oblikovani današnji predjeli.

Izvor: Nacionalna geografija

Bonus video: