Evo šta bi automobil mogao da bude, iako možda nikad neće

Možda najzanimljiviji element etosa se nalazi pozadi. Slično megajahtama sa platformom za slijetanje helikoptera, Rinspidov koncept opremljen je platformom za dron, sa 12.000 individualno kontrolisanih LED dioda, presvučenom „Gorilla“ staklom
73 pregleda 1 komentar(a)
Rinspid Etos, Foto: Rinspeed
Rinspid Etos, Foto: Rinspeed
Ažurirano: 13.01.2016. 13:51h

Švajcarska kompanija Rinspid (Rinspeed) nam još jednom otvara nove poglede na to šta bi automobil mogao da bude - mada vjerovatno nikad neće. Kompanija poznata po avangardnim kreacijama, predstavila je najnoviji koncept pod imenom Etos. Kao osnova je poslužio BMW i8, ali nadgradnja je prilično temeljna.

Etos je dizajnirao osnivač Rinspida Frank Rinderneht, a poenta čitave priče je tehnologija autonomnog kretanja. Ipak, Etos izaziva pažnju svojom gracioznom pojavom, karakterističnom žutom bojom i dvadesetoinčnim Borbet pneumaticima.

Rinspid je opremio Etos volanom koji se sklapa i uvlači i izvlači iz armaturne table. Ovo rješenje je obezbijedilo slobodan prilaz paru displeja ultravisoke rezolucije od 21,5 inča. Oni su povezani sa info-zabavnim sistemom, sposobnim da uči i pamti navike vozača i putnika, da bi se minimizovala potreba za ručnim djelovanjem. Ni manje ni više nego osam spoljnih kamera radi zajedničkim snagama, da bi u potpunosti eliminisale bilo kakve „mrtve uglove“.

Ipak, možda najzanimljiviji element etosa se nalazi pozadi. Slično megajahtama sa platformom za slijetanje helikoptera, Rinspidov koncept opremljen je platformom za dron, sa 12.000 individualno kontrolisanih LED dioda, presvučenom „Gorilla“ staklom. Krov je takođe urađen od „Korningovog“ naprednog materijala.

Kada se dron iskombinuje mogućnošću plaćanja putarine i sličnih stvari putem NFC signala i punjenja telefona induktivnim putem, vozač i putnici će iz automobila morati da izađu sam kada moraju da idu u toalet.

Enterijer je maksimalno udoban, opremljen mnogim zanimljivim stvarčicama poput mjesta za odlaganje ručnog časovnika na armaturnoj tabli i keramičkih i titanijumskih detalja. Naravno, teško da će dron ikada biti instaliran na neki serijski automobil, ali Etos je dobar pokazatelj šta mašta može sve da napravi.

Ovaj koncept je upravo predstavljen na sajmu elektronike u Las Vegasu koji se održava ove sedmice, a mi ćemo ga vidjeti uživo na sajmu automobila u Ženevi početkom marta.

Bonus video: