Deblja zimska jakna može da neutrališe pozitivan efekat pojasa

"Moguće su ozbiljne povrede mekih tkiva kao što su crijeva, jetra ili slezina, pa čak može da dođe i do unutrašnjeg krvarenja"
105 pregleda 2 komentar(a)
sigurnosni pojas, Foto: ADAC
sigurnosni pojas, Foto: ADAC
Ažurirano: 12.01.2016. 06:40h

Deblja zimska jakna ne samo što može da neutrališe pozitivan efekat sigurnosnog pojasa, već može da ga učini rizičnim za putnike, pokazali su testovi koje su svojoj laboratoriji sproveo njemački automobilski klub ADAC.

Pošto preko jakne koja ima punjenje od perja ili nekog drugog materijala pojas ne može da tijesno obuhvati tijelo putnika, prilikom udara ili naglog kočenja on može da izazove povrede stomaka.

"Moguće su ozbiljne povrede mekih tkiva kao što su crijeva, jetra ili slezina, pa čak može da dođe i do unutrašnjeg krvarenja", objašnjava Folker Sandner, direktor sektora za bezbjednost vozila u ADAC-u.

Zato prije kretanja treba da skinete kaput ili jaknu, ili da ih prebacite preko pojasa.

Na testu je simulirana situacija iz svaodnevnog saobraćaja u kojoj odrasla osoba i dijete nose zimske jakne , dok su vezani na svojim sjedištima. Nakon toga je simuliran udar otpozadi pri brzini od 16 km/h, što je ekvivalentno udaru otpozadi u gradskom saobraćaju. Rezultat: i kod odrasloe osobe i kod djeteta došlo je do dubokih usjeka i povreda abdomena.

Čak i kod naglog kočenja može da dođe do manjih povreda. U slučaju nošenja postavljenih zimskih jakni, tijelo ima vremena da sklizne ispod pojasa, koji onda naglo zateže stomak, umjesto karlične kosti.

U slučaju da je u automobilu vrlo hladno, bolje je da djetetu skinete zimsku jaknu, i da ga prekrijete ćebetom.

Naravno, za one koji žive u hladnijim krajevima, a finansijski sebi to mogu da priušte, najbolja opcija je sistem nezavisnog grijanja, koji će zagrijati kabinu i prije nego što uđete u nju, odlediti stakla, a može da zagrije i motor i omogući lakše startovanje.

Pravilno smjestite prtljag i fiksirajte opremu za skijanje

ADAC je ispitivao i posljedice nepropisnog smještaja prtljaga u vozilu, a rezultati su upozoravajući. Kofer od 20 kilograma pri sudaru pri pbrzini od 50 km/h dobija težinu od jedne tone, i ako nije pravilno smješten u prtljažniku može da se pretvori u fatalno đule za putnike. Zato stručnjaci savjetuju da bilo koji komad prtljaga ili opreme na zadnjem sjedištu vozila vežete pojasevima.

U ovom periodu godine standardni prtljag ljubitelja skijanja i snijega uključuje skije, skijašku obuću ili kacige, a ADAC upozorava na katastrofalne posljedice nepropisno fiksiranih predmete u vozilu.

U prvom eksperimentu, oboreni su nasloni zadnjih sjedišta, a u gepek su samo ubačene skije, kacige, obuća i koferi. Pri sudaru od 50 km/h kompletan prtljag je uletio u putničku kabinu, a čizme su jako udarile vozača i suvozača. Nasloni njihovih sjedišta nijesu izdržali silu udara, pa su skije na testnoj lutki prouzrokovale oštećenja koja ukazuju na opasnost od ozbiljnih povreda kičme.

U drugoj rundi ispitivanja, skije i kacige su pričvršćene pojasevima, obuća je ubačena iza prednjih sjedišta u prostor za noge. U takvoj situaciji pri udaru, kompletan prtljag je ostao na svom mjestu, a opasnost za putnike nije postojala. U slučaju da u gepeku imate teške kofere, ADAC savjetuje da vežete pojaseve na zadnjim sjedištima, čak i ako su ona prazna.

Bonus video: