Vožnja u zimskim uslovima: Dobar akumulator i bez naglih manevara

Kada startujete motor u hladnim jutrima, isključite sve potrošače. “Verglajte” najduže pet sekundi...
71 pregleda 3 komentar(a)
auto, zima, snijeg, Foto: Shutterstock
auto, zima, snijeg, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 05.01.2016. 07:14h

Zima je konačno počela da pokazuje svoje pravo lice, i to upravo u periodu kada mnogi od nas koriste praznične dane i dječje raspuste za odlazak na zimovanje. Ovo godišnje doba zahtijeva najviše pažnje vozača i pripreme vozila, da biste ostali bezbjedni i izbjegli neprijatnosti. Prije svega, uslovi na putu ogu da budu vrlo zahtjevni, jer ima snijega i leda, ali ipak ćemo da krenemo od osnovnih priprema koje treba obaviti na vozilu.

Svjetla, grijanje i brisači će značajno da opterete akumulator, što znači da on mora da bude u dobrom stanju. Izbjegavajte korišćenje električnih potrošača duže nego što je potrebno. Isključite ventilator grijanja i grijač zadnjeg stakla kada vam vidljivost postane dobra.

Ako tokom odmora automobil ne koristite nekoliko dana, upalite automobil na nekoliko minuta da osvježite bateriju. Kada startujete motor u hladnim jutrima, isključite sve potrošače. “Verglajte” najduže pet sekundi, i između pokušaja ostavite najmanje 30 sekundi.

Naravno, antifriz je obavezan u rashladnom sistemu, a njegovu otpornost treba da provjerite prije odlaska na put. Mješavina antifriza i vode u odnosu 50:50 omogućiće vam zaštitu do -34 stepena. Recept za bezbjednu vožnju po snijegu, ledu i poledici je: bez naglih pokreta i manevara. Zaustavni put u ovim uslovima je čak do 10 puta duži nego po suvom kolovozu, pa je neophodno držati i veliko rastojanje između vozila ispred.

Obujte udobnu obuću u kojoj ćete imati osjećaja za komande. Očistite sa đonova snijeg prije nego što krenete. Na snijegu krenite iz druge brzine, polagano popuštajući pedalu kvačila da biste izbjegli proklizavanje.

Kada vozite uzbrdo, izbjegnite zasutavljanje tako što ćete ostaviti dosta prostora ispred sebe. Držite konstatntnu brzinu, a odaberite stepen prenosa za jedan veći od onog koji biste koristili na suvoj podlozi.

Sa druge strane, na snijegom pokrivenim nizbrdicama treba voziti stepenom prenosa manje nego u uobičajenim uslovima. Pred nailazak na nizbrdicu smanjite brzinu kretanja. Takođe, ostavite dosta prostora između vas i vozila ispred.

Prije krivine prilagodite brzinu, jer u samoj krivini svaki pritisak na kočnicu ili gas može da dovede do gubitka kontrole. U slučaju proklizavanja korigujte putanju laganim pokretima na upravljaču, bez dodavanja gasa ili naglog kočenja.

Ako se zaglavite u snijegu, ispravite točkove i očistite snijeg ispod vozila. Stavite neko granje ili stare krpe ispod pogonskih točkova da bi dobili koliko toliko trakcije. Dobar način za izvlačenje iz snijega je i takozvano ljuljanje automobila, kada naizmjenično ubacujete mjenjač u prvu brzinu i rikverc, da biste stvorili dovoljan zalet da izvučete vozilo.

Zimski pneumatici osnovni uslov

Sva priča i savjeti o vožnji u zimskim uslovima, kao I vještina vozača padaju u vodu ako koristite ljetnje gume.

Zimski pneumatici će vam omogućiti optimalne karakteristike kočenja, upravljanja i trakcije kako po snijegu I ledu, tako i po suvom hladnom asfaltu.

Da bi oni obavljali svoj zadatak propisno, dubina šara na njima ne smije da bude manja od 4 mm, što je i zakonski određeni minimum.

Ako imate dobre gume, nema potrebe da smanjujete pritisak u njima da bi obezbijedili dobro prijanjanje, jer ćete tako smanjiti stabilnost i povećati potrošnju goriva.

Lanci za snijeg će vam rijetko trebati, osim ako vozite u izolovanim zonama pogođenim sniježnim mećavama, I tamo gdje se putevi ne čiste.

Obezbijedite dobru vidljivost

Ne krećite u vožnju kao da ste upravitelj tenka, očistivši samo malu površinu snijega sa vjetrobrana koja vam je pred očima.

Prije kretanja očistite od snijega i leda sva stakla na vozilu, kao i krov, jer će on pri kočenju da padne preko vjetrobrana, a može da smeta i ostalim učesnicima u saobraćaju. Koristite klima uređaj za brže odmagljivanje i smanjenje kondenzacije.

Bonus video: