Pljevlja: Taksisti papreno voze migrante do granice

Migranti u Pljevalja stižu mahom iz Podgorice redovnim autobuskim linijama, a uglavnom noću pokušavaju da pređu granicu krećući se najčešće po šumskim terenima
304 pregleda 7 komentar(a)
Pljevlja, grad, Foto: Goran Malidžan
Pljevlja, grad, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 03.11.2018. 19:53h

Na putu za zapadnu Evropu veliki broj migranata prolazi kroz Pljevalja.

Za prelazak u Bosnu i Hercegovinu uglavnom koriste dva granična prelaza, na Metaljci i prelaz nedaleko od rudarskog naselja Šula, koji je manje prometan i manje štićen.

Većina uspije da ilegalno pređe granicu, ali ima i onih koji preživljavaju pravu golgotu pokušavajući da dođu do zapada.

Većina koja dolazi iz ratom razorene Sirije su obrazovani ljudi koji ne žele da ratuju već spas za sebe i svoju djecu traže u nekoj od evropskih zemalja.

Veliki broj izbjeglica boravi u sigurnoj kući “Bona fide”.

U proteklih nekoliko mjeseci kroz prihvatni centar prošlo je preko 1.300 migranata.

Direktorica Sabina Talović kazala je da u prostorijama sigurne kuće izbjeglice dobijaju neophodnu pomoć i tu borave dok ne odluče da nastave putovanje.

“Oni dolaze gladni, umorni, povrijeđeni, sa malom djecom, bez ičega, sa prljavom garderobom. Kod nas imaju kupanje, šišanje, hranu, odjeću, spavanje”, kazala je Talovićeva.

Migranti u Pljevalja stižu mahom iz Podgorice redovnim autobuskim linijama, a uglavnom noću pokušavaju da pređu granicu krećući se najčešće po šumskim terenima.

Nekoliko taksista “Vijestima” je kazalo da su u početku prevozili migrante kao i sve druge putnike, ali da im je policija to u međuvremenu zabranila.

Tvrde i da su uslugu prevoza do graničnih prelaza naplaćivali oko 30 eura, a da sada imaju saznanja da pojedine grupe to rade za 200 eura po turi.

Većinom migranti, koji su na proputovanju kroz Pljevlja, opremljeni su savremenim telefonima, pomoću kojih međusobno komuniciraju i daju jedni drugima savjete o mjestima na kojima je najbolje preći granicu. Zahvaljujući satelitskim snimcima, dobro su upoznati i sa terenom u Pljevljima.

Bonus video: