Kako brzo i lako da oslobodite memoriju telefona

Ako objavljujete fotografije na Facebooku, Instagramu ili Twitteru, uvijek su vam dostupne, pa nema potrebe da još jednu kopiju čuvate na telefonu
4 komentar(a)
mobilni telefon, Foto: Shutterstock.com
mobilni telefon, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 30.12.2015. 19:42h

Memorije na pametnom telefonu nikad dosta. Iako želite sve svoje fotografije i pjesme da nosite svuda sa sobom, ipak s vremena na vrijeme morate da oslobodite memoriju telefona. Ako ništa drugo, onda zbog samog uređaja koji će raditi brže.

Evo i nekoliko savjeta za koje ste možda već čuli, ali neće škoditi ako vas podsjetimo još jednom.

Riješite se starih fotografija i video zapisa

Ako objavljujete fotografije na Facebooku, Instagramu ili Twitteru, uvijek su vam dostupne, pa nema potrebe da još jednu kopiju čuvate na telefonu. Drugim riječima – obrišite duplikate. Pritom ćete naći fotografije i video zapise koje nikad ne gledate. Obrišite i njih!

Prebacite video zapise i fotografije na sigurno

Ako izgubite telefon ili se pokvari bez mogućnosti popravke, sve vaše fotografije i video zapisi će otići s njim. Zato s vremena na vrijeme prebacite sav sadržaj na sigurno – računar, eksterni hard disk ili u Cloud. Nakon što ste ih arhivirali, obrišite ih s telefona.

Obrišite aplikacije koje ne koristite

Sigurno imate barem jednu aplikaciju koju ste instalirali i nikad je više niste otvorili. Ako vam nije trebala do sada, neće vam ni trebati. Obrišite je i oslobodite memoriju na telefonu.

Umjesto MP3-a koristite streaming aplikacije

Google Play Music, Deezer i Spotify su među najpopularnijim, ali postoji i niz drugih muzičkih aplikacija koje će zamijeniti vašu kolekciju pjesama na telefonu i osloboditi memoriju. Jedino je bitno da imate dovoljno prometa podataka u sklopu vaše pretplate.

Provjerite rezoluciju snimanja

Baš želite svaki video da snimate u Full HD rezoluciji? Razmislite opet, namjestite nešto nižu rezoluciju, pa video zapisi neće zauzimati toliko prostora na telefonu.

Koristite svoju microSD karticu

Šta god možete, prebacite na memorijsku karticu. Ako vaš telefon ima mogućnost proširivanja memorije, prebacite fotgorafije, video zapise i slične datoteke na memorijsku karticu i telefon će raditi brže i stabilnije.

B92.net

Bonus video: