Milioni korisnika ugroženi su zbog propusta u antivirusu

AVG je popravio ovaj propust, ali tek nakon što su ih obavijestili iz Googlea, tako da nije poznato koliko od 9 miliona korisnika je bilo izloženo
1 komentar(a)
Google Chrome
Google Chrome
Ažurirano: 30.12.2015. 17:49h

Od svog antivirusnog softvera očekujete da štiti računar od raznih internet prijetnji, ali AVG softver je činio baš suprotno.

Njihova Chrome ekstenzija Web TuneUp trebalo bi da štiti računar od skrivenih prijetnji, propust koji je otkriven omogućio bi hakerima da vide koje ste stranice pretraživali, ali i vaše lične podatke (pod uslovom da znaju gdje da gledaju). Osim toga, hakeri bi mogli i da špijuniraju vaš email i druge online aktivnosti.

AVG je popravio ovaj propust, ali tek nakon što su ih obavijestili iz Googlea, tako da nije poznato koliko od 9 miliona korisnika je bilo izloženo.

Tavis Ormandi iz Googlea prvi je uočio ovu prijetnju, odnosno da Web TuneUp želi da nasilno instalira plugin u Chrome, a da korisnici ne mogu da utiču na njegovu promjenu postavki u browseru.

Stiven Mardok sa UCL za BBC je rekao da ovaj propust pokazuje da skoro svaki softver koji instaliramo na računar može da bude velika opasnost za bezbjednost, čak i ako mu je osnovna namjena da nas štiti.

24sata.hr

Bonus video: