Policijski šefovi zaštićeni, kazne tek ponekog službenika

“U disciplinskom postupku utvrđeno je da imenovani policijski službenik, rukovodilac OB Cetinje, nije počinio težu povredu službene dužnosti..."
471 pregleda 7 komentar(a)
Miloš Vučinić, Foto: Slavica Kosić
Miloš Vučinić, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 03.11.2018. 15:37h

Teško da bilo koga u Crnoj Gori iznenađuje što su nadležni ustanovili da načelnik cetinjske policije Miloš Vučinić nije kriv za zlostavljanje Mila Ivaniševića, jer nije prvi put da se službenici te institucije aboliraju uprkos jasnim dokazima protiv njih.

Tako sagovornici “Vijesti” komentarišu činjenicu da osnovni državni tužilac na Cetinju, ali ni disciplinski tužilac u MUP-u nisu našli ništa sporno u činjenici da je Vučinić najprije držao na nišanu Ivaniševića, a zatim udarao po glavi dok su ga njegove kolege držale oborenog na snijegu.

To je sve zabilježeno kamerama postavljenim na kući koju je taj Cetinjanin obezbjeđivao.

“Ovo je očigledan, snimljen slučaj nezakonitog policijskog postupanja koje je zabranjeno i međunarodnim standardima ljudskog prava na zabranu torture. Policajac ne smije da šamara bilo koga, osim ako bi to predstavljalo neophodnu samoodbranu, što ovdje nije bio slučaj, jer su građanina trojica policajaca izvukla iz vozila i držala polegnutog na snijegu iako im se nije suprotstavljao. Evropski sud za ljudska prava je utvrdio da zlostavljanje može da čini i jedan šamar u policijskim prostorijama”, kazala je “Vijestima” izvršna direktorka Akcije za ljudska prava (HRA) Tea Gorjanc Prelević.

Ona je rekla da očekuje da vrhovni državni tužilac preispita odluku o odbacivanju krivične prijave u tom slučaju, imajući u vidu međunarodne standarde.

“A posebno da pokrene postupak protiv nadležnih u MUP-u koji su odustajanjem od sprovođenja disciplinskog postupka protiv načelnika cetinjske policije u ovom slučaju očigledno zloupotrijebili položaj. Ako ovaj jasno snimljen slučaj nezakonitog policijskog djelovanja ostane nekažnjen, onda je jasno da postojeći državni organi jednostavno ne žele da zaštite ljudska prava i obezbijede vladavinu prava kako se to opravdano očekuje prije pridruživanja EU. Da bi se do vladavine prava stiglo i da bi se ona očuvala, potrebno je da počne redovno i ozbiljno kažnjavanje ne samo onih koji krše propise, nego i onih koji zloupotrebljavaju svoj položaj tako što im pomažu da izbjegnu odgovornost”, konstatovala je Gorjanc Prelević.

Iz Centra za građansko obrazovanje podsjećaju da slučaj Vučinića nije prvi predmet prekoračenja ovlašćenja policijskih službenika koji ne prati adekvatna sankcija:

“Sankcija onih koji tako restriktivno djeluju na slobodu građana i poštovanje ljudskih prava, ali i urušavaju ugled policijske organizacije. CGO je i ranije izražavao zabrinutost zbog aboliranja takvih službenika, a u što smo se uvjerili i kroz primjere policijske torture nad pokojnim Aleksandrom Pejanovićem, Mijom Martinovićem, ali i drugih građana za koje je i javnost imala priliku da vidi dokaze koji su objavljeni u medijima i na društvenim mrežama”, rekla je “Vijestima” Tamara Milaš.

Ona je istakla da živimo u društvu u kojem je nekadašnji policajac Goran Stanković odlučio da govori istinu o torturi nad Pejanovićem i da je zbog toga potom morao potražiti azil u drugoj državi:

“A da u međuvremenu mnogi koje je u svom svjedočenju pomenuo napreduju u policijskoj strukturi. Zato nije iznenađenje da ni ovakvo (ne)postupanje nadležnog disciplinskog tužioca MUP-a i ODT Cetinje. Treba ukazati da se ovim ne doprinosi ni ispunjavanju preporuka Evropskog komiteta za prevenciju torture i nečovječnog i ponižavajućeg postupanja i kažnjavanja, čime se evropski put Crne Gore dodatno usporava. I u svom posljednjem Izvještaju o Crnoj Gori za 2018, Evropska komisija opominje: ‘Incidenti policijske brutalnosti, prijavljeni početkom 2018. godine, i nedostaci i kašnjenja u istragama i krivičnom gonjenju u slučajevima navodnog nasilja počinjenog od strane službenika za sprovođenje zakona pokazuju da ima poteškoća u iskorjenjivanju zlostavljanja i uspostavljanju prakse odvraćajućih sankcija’”, podsjetila je Milaš.

Na pitanje kako komentariše praksu da za policijsku torturu odgovaraju samo nižerangirani policajci, ona je konstatovala da je to u skladu sa uspostavljenim naopakim sistemom izostanka odgovornosti:

“Što je neko više rangiran po funkciji, umjesto da nosi veću odgovornost, nosi samo veću zaštitu. U demokratskim društvima, nerijetko imamo i kad ne postoje elementi pravne odgovornosti, da rukovodioci iz etičkih razloga na neki način odgovaraju ako neko od njima potčinjenih službenika prekorači ovlašćenje ili izvrši neko drugo krivično djelo”, kazala je Milaš.

Vučinić neće odgovarati ni što nije na vrijeme pretpostavljene obavijestio o akciji na Cetinju, već tek nakon što su mu o tom slučaju poslata pitanja iz “Vijesti”.

Iz Savjeta za građansku kontrolu rada policije ranije su upozoravali da će Vučinić biti oslobođen odgovornosti.

To se potom i dogodilo, a onda su iz MUP-a tu činjenicu prećutali Savjetu.

Tadašnji vršilac dužnosti direktora Uprave policije Vesko Damjanović saopštavao je članovima tog tijela da ne zna zašto disciplinski tužilac nije donio zaključak o pokretanju disciplinskog postupka protiv Vučinića.

​​​​​Da Vučinić nije postupao po propisima potvrdili su iz Uprave policije neposredno nakon događaja na Cetinju - tadašnji načelnik Centra bezbjednosti Podgorica, radeći po naređenju bivšeg direktora policije, utvrdio je da je šef cetinjske policije u tom slučaju nezakonito upotrijebio sredstva prinude i neblagovremeno dostavio izvještaj o tome.

Rješenje o oslobađanju Vučinića, međutim, na predlog vijeća Disciplinske komisije, donio je ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić.

“U disciplinskom postupku utvrđeno je da imenovani policijski službenik, rukovodilac OB Cetinje, nije počinio težu povredu službene dužnosti... Zauzetost konferencijom za štampu u sjedištu Uprave policijea, u svojoj kancelariji, kao i u kancelariji sekretarice, ne posjeduje štampač i kompjuter zbog čega nije mogao u zakonskom roku dostaviti izvještaj o upotrebi sredstva prinude, ali je o svemu blagovremeno usmeno upoznao načelnika CB-a Podgorica, izvještaj je otkucao kada mu je postao dostupan prvi slobodan kompjuter”, piše u obrazloženju.

Oni tvrde da to što je Vučinić udarao Ivaniševića nije proizvelo nikakvu posljedicu po državu, po organ, ali ni prema Cetinjaninu.

“Jer nije imao crvenilo, niti je zadobilo povredu. Takođe, u izjašnjenju ODT na Cetinju konstatovano je da u postupanju imenovanog nema elemenata krivičnog djela, niti prekršaja, te da je lice u odnosu na koje je primijenjena fizička snaga oglašeno krivim za počinjeni prekršaj iz člana 11 stav 1 Zakona o javnom redu i miru”, piše u obrazloženju.

Odgovornost da preuzmu Uprava policije i MUP

Tamara Milaš je ocijenila da u slučaju Vučinića, odgovornost, osim postupajućeg policajca, treba da preuzmu i Uprava policije i Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore.

“Uz sve uvažavanje složenosti policijskog posla, nadležne policijske strukture moraju pokazati više privrženosti poštovanju i zaštiti ljudskih prava, kako bi imali i veće povjerenje građana kada je njihova bezbjednost u pitanju, a da silu koriste samo onda kada je to neophodno i u razmjeri koja je predviđena zakonom”, kazala je Tamara Milaš.

Bonus video: