Koliko košta vožnja motocikla tokom zime

Kožne jakne se kreću od 250 do 500 eura, dok tekstilne jakne možete da kupite već za 100 eura
141 pregleda 0 komentar(a)
motocikli, Foto: Shutterstock
motocikli, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 22.12.2015. 19:22h

Nešto hladnije, ali sunčano i vedro vrijeme, uslovilo je da svi koji voze motocikle mogu da ih upotrebljavaju i u ovom periodu godine. Ali, u ovakvim uslovima potrebna je bolja i toplija oprema. U motociklizmu postoji jedna izreka a to je da ne postoji loše vrijeme nego samo loša oprema, što vam pokazuje da ako s te opremljeni adekvatno možete da vozite u bilo kojim vremenskim uslovima. Šta vam je potrebno za zimsku vožnju i koliko će to da vas košta?

"Koža i tekstil su najpopularniji i jedini pravi izbor za ovo godine. Koža je popularna zbog termoizolacije, ali zbog svoje cijene i zbog toga što nije otporna na vodu ljudi je izbjegavaju", kaže Vladan Peričić, iz prodavnice motocikala i opreme "Magnus Moto".

Kožne jakne se kreću od 250 do 500 eura, dok tekstilne jakne možete da kupite već za 100 eura. Osim što su jeftinije, one su i lakše za upotrebu, a zaštitiće vas i u slučaju kiše.

Moto pantalone su nešto manje popularne jer ne mogu da prođu kao uobičajene panatalone, već se odmah vidi da su namjenska odjeća. Zbog toga su popularne moto farmerke, koje izgledaju kao klasične farmerke, izrađene su od standardnog materijala, a imaju umetke od kevlara i štitnike za koljena. Međutim, da bi se zaštitili od hladnoće, neophodno je da ispod njih obučete aktivni veš.

Za jaknu i pantalone visokog kvaliteta proizvođača IXS treba izdvojiti oko 380 eura, dok srednju klasu brenda Bullson možete da dobijete za 230 eura. Ove cijene su trenutno snižene, pa prvu varijantu možete da dobijete za 300, a drugu za 140 eura.

Ali da biste bili potpuno zaštićeni od vremenskih uticaja, morate da zatvorite i prostor između kacige i jakne, i jakne i pantalona, a za to postoje posebni elementi opreme.

"Osim jakne i pantalona potrebni su i štitnici od vjetra uglavnom za vrat, jer u prostoru između jakne i kacige i najmanji vjetar i te kako osjetite. Naravno, potrebna je i kvalitetna obuća, aktivni ili termo veš kao i pojas za leđa, koji ulazi ispod jakne", kaže Peričić.

Štitnici koštaju od 15 do 35 eura, zavisno od kvaliteta i toga da li osim termoizolacije nude i zaštitu od vode. Kad je riječ o dodacima na motoru u zimskim uslovima, najznačajniji je vjetrobran. Cijena rukavica je 64 (IXS), odnosno 49 eura (Bullson), pojas staje 23 eura, obuća od 80 do 120 eura, a za kvalitetan termo veš treba izdvojiti 25 eura. Kompletna oprema, uz aktuelne popuste košta od 340 do 575 eura.

Bonus video: