Predstavljamo vam "fijat doblo": Specijalista za prevoz ljudi i robe

Italijanski kompaktni putnički kombi obezbjeđuje ogromne količine prostora, štedljiv i dovoljno snažan dizel motor, a pristupačna cijena je jak argument u ovom segmentu
220 pregleda 1 komentar(a)
fijat doblo, Foto: Saša Marković
fijat doblo, Foto: Saša Marković
Ažurirano: 22.12.2015. 17:40h

"Pravi automobil za sve prilike" - ovako italijanski proizvođač Fijat opisuje svoj kompaktni kombi doblo. I zaista, teško da ćete naći racionalan zadatak koji ovaj automobil neće moći da realizuje. Doblo je specijalista za transport, sa prtljažnikom koji ćete rijetko moći da napunite. Osnovna zapremina od skoro 800 litara i maksimalna od 3,2 kubika čini da doblo bude upotrebljiv čak i pri selidbi.

Ali nije samo prtljažni prostor jedina oblast u kojoj je ovaj automobil dobar. Dizajneri su razmišljali i o ostalim sitnicama, pa ćete naći praktične džepove i pregrade širom kabine, a iznad glava vozača i suvozača je velika otvorena kaseta. Mape, maramice, naočare, fotoaparati ili pametni telefoni - doblo ima mjesta za sve ove stvarčice.

To što u pogledu udobnosti možda malo zaostaje za VW turanom ili nisan kaškaijem, fijat doblo nadoknađuje kliznim vratima na obje strane vozila.

Kad je riječ o spoljašnjem dizajnu, doblo izgleda prijateljski raspoložen, ali je odmah jasno da je automobil namijenjen da ponudi maksimum utovarnog kapaciteta. Visoka i dosta četvrtasta karoserija je ipak prijatna za oko.

Unutrašnjost je posvećena istom cilju, funkcionalnosti i praktičnosti, dok je kvalitet materijala na drugom mjestu. Međutim, i pored toga što ima dosta plastike, sve izgleda dosta solidno, a tehnološki dašak daje displej na centralnoj konzoli.

U ponudi je pet opcija motora, a mi smo imali priliku da provozamo dizel verziju od 105 KS. Agregat iz čuvene serije Fijatovih multidžet motora opravdava rejting koji ga prati. Izuzetno je štedljiv. A kad zatreba može da povuče nenadano dobro, čak i pod opterećenjem. Potrošnja je takođe vrlo povoljna i iznosi oko šest litara u prosjeku.

Prilikom vožnje dobla nemojte da očekujete gluvu tišinu jer ovaj auto nije ni predviđen da bude izolovan od spoljašnjih uticaja. U doblou je sve nešto bučnije nego inače. Ovo se ne odnosi ne samo na to što ćete u kabini da čujete rad motora, već će se upozorenje za nevezani pojas oglašavati kao prava uzbuna, a jasno ćete da čujete i kliktanje uključenog žmigavca. Ako se vozite sami, čućete čak i eho sopstvenog glasa.

Velika vrijednost fijata doblo je njegova dvostruka uloga i namjena. U jednu ruku kupac po pristupačnoj cijeni dobija porodični automobil sa ogromnom količinom prostora, a sa druge strane može da ga iskoristi i kao dostavno vozilo (mada je za ovu namjenu pogodnija furgon verzija nazvana doblo kargo). Fijat doblo koji smo imali na kratkom testu kod ovlašćenog zastupnika za Crnu Goru, košta 16.500 eura, što može da bude izuzetno značajan argument u ovom segmentu koji uglavnom interesuje kupce koji vode računa o troškovima.

Specifikacija: Fijat doblo 1.6 multidžet

Motor: Četvorocilindarski dizel, komon-rejl ubrizgavanje; Zapremina: 1.598 cm3; Snaga: 105 KS; Obrtni moment: 290 Nm; Ubrzanje 0-100 km/h: 13,4 s; Najveća brzina: 164 km/h; Prosječna potrošnja: 5,2 l/100 km: Mjenjač: šestostepeni manuelni; Pogon: na prednje točkove; Prtljažnik: 790/3.200 l; Nosivost: 485 kg; Dužina/širina/visina: 4.406/1.832/1.895 mm; Međuosovinski razmak: 2.755 mm;

Cijena: 16.540 eura

Bonus video: