Hlade vodu bez vode i raketama uništavaju granate u letu

Jenny - frižider za vodu koji radi bez vode, litar te tečnosti iz vazduha stvara uz utrošak od dva dolarska centa za električnu energiju. Ovaj uređaj postoji u tri velilčine - sa rezervoarom od 30, 650 ili 5.000 litara kojeg može potpuno da napuni za 24 sata
74 pregleda 6 komentar(a)
Izrael tehnologija, Siniša Luković, Foto: Siniša Luković
Izrael tehnologija, Siniša Luković, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 09.12.2018. 20:14h

Ime joj je Jenny, visoka je nešto preko metar i po i izgleda baš kao i svaki drugi kancelarijski hladnjak za vodu. Ipak, idejno čedo i prizvod firme WaterGen, nije kao drugi frižideri za vodu jer da bi ste iz Jenny dobili čašu prijatno ohlađene ili zagrijane vode, sama voda u balonu kakvi se instaliraju na ove hladnjake uopšte joj nije potrebna.

„Da bi Jenny radila i pravila vodu, dovoljna joj je samo električna energija jer ovaj uređaj vodu obazbjeđuje iz vazduha, kondenzujući njegovu prirodnu vlažnost. Jenny može raditi i usred pustinje ako je spojimo na struju dobijenu iz solarnih panela i vodu praviti ni iz čega jer ovaj uređaj funkcioniše do minimalne vlažnosti vazduha od 16 posto, kakve ne nalazimo ni u pustinjskim uslovima“, objašnjava Širli, bivša poručnica izraealske vojske sa dvogodišnjim stažom u njihovoj elitnoj jedinici 8200 za elektronska obavještajna dejstva. Tamnoputa Širli, Jevrejka porijeklom iz Nigerije, sada je jedna od voditeljica Taglit Inovacijskog centra - ultramodernog tehnološkog razvojnog centra koji funkcioniše pri Berzi u Tel Avivu. Ovo mjesto gdje se nalazi i izložbeni prostor sa nekim od najinteresantnijih i najuspješnijih originalnih izraelskih tehnoloških i softverskih patenata, možda je i najbolje da se za kratko vrijeme spozna zašto Izreal važi za najsupješniju start up državu na svijetu i jednu od tehnoloških velesila. Država tek 60 odsto veća od Crne Gore, sa nepunih devet miliona stanovnika godišnje ima 6.000 start up pojekata, po čemu je druga na svijetu i u leđa gleda jedino globalnom centru svjetskih informatičkih tehnologija - Silicijumskoj dolini u SAD-u. Izrael je međutim, po izdvajanjima za istraživanja i razvoj po glavi stanovnika ubjedljivo prvi u svijetu, a per capita, ova država u svijetu drži i primat u broju naučnika, dobitnika Nobelove nagrade i broju stanovnika sa fakultetskim diplomama u ukupnoj populaciji.

„Preko 70 odsto površine Izreala je pustinja, nemamo mnogo prirodnih resursa i zato mnogo ulažemo u ljude, u znanje i tehnologiju. Kažu da smo najuspješniji u svijetu po mnogo čemu, počevši od tehnologija za navodnjavanje i poljoprivedu jer npr, u pistinji Negev uspješno uzgajamo jagode, do toga da smo nesporni lider u oblasti sajber bezbjednosti. U svemu tome mislim da odlučujuću ulogu ima ono što mi Izrealci zovemo hutzpa - naš specifilčan mentalitet, a ta riječ najbolje se prevodi kao drčnost“, kaže Širli ponosno novinarima iz Crne Gore i Srbije, prikazujući neka od najuspješnijih dostignuća izrealskih naučnika i preduzimača.

Jenny - frižider za vodu koji radi bez vode, litar te tečnosti iz vazduha stvara uz utrošak od dva dolarska centa za električnu energiju. Ovaj uređaj postoji u tri velilčine - sa rezervoarom od 30, 650 ili 5.000 litara kojeg može potpuno da napuni za 24 sata.

Vrlo neugodni ljekarski pregledi - kolonoskopija i gastroskopija - ovdje su prošlost jer se koristi pillcam - uređaj sa mikro kamerom veličine pilule koju ljudi popiju, da bi ona neosjetno za tu osobu, prošla kroz gastrointestinalni trakt, a ljekari koji je kontrolišu, pritom, snimili sve što ih zanima u unutrašnjosti želuca i crijeva pacijenta. OrCam je novi uređaj koji se montira na naočare i koriste ga slabovida lica jer ovaj svjevrsni mali kompjuter sa kamerom, procesorom i zvučnikom, može da „uči“ i vidi umjesto čovjeka koji ga nosi, a koga glasovnim putem obavještava što se ili ko nalazi pred njim, što piše u novinama, ili kakvo je svjetlo na semaforu na ulici koju osoba želi preći.

ReWalk je robotički egzoskeleton koji se može „obući“ poput komada garderobe, a čovjeku koji ga nosi omogućava da, iako ima povrijeđenu kičmu, ponovno stane na noge i hoda.

Tu je i nova visokotehnološka baterija za pogon elektroautomobila, a koja će npr. Teslu do punog kapaciteta napuniti za samo pet minuta, dok klasičnim baterijama koje koristi taj proizvođač eletričnih vozila za punjenje trebaju sati.

Sve što zamislite od utilitarnih predmeta - od cipela, preko automobila, do čitave kuće, u raznim materijalima možete ovdje napraviti od „slojeva“ odštampanih na 3D printerima. Budući da Izrealci najviše pažnje polažu na odbranu i bezbjednost, nije ni čudo da većina njihovih start upova i biznisa ima korijen u ljudima koji izlaze iz vojske - bivši oficiri IDF-a, posebno informatičari, tako stoje iza kompanija ili aplikacija koje svi u svijetu poznaju poput Vibera, Wazea, Geta, Moovita, Flytrexa, Mobileyea...

Za „kućne potrebe“ oni su, prije toga, razvili neke od najmodernijih odbrambenih tehnoloških sistema u svijetu, poput Iron Domea, mobilnog raketnog sistema za protivvazdušnu odbranu, a čija je prvenstvena namjena da presretne i uništi rakete ili artiljerijske granate koje teroristi ispaljuju na Izrael. Iron Dome uspješno detektuje i presrijeće te izuzetno male i brze ciljeve koji se ispaljuju na Izreal sa udaljenosti od samo četiri do 70 kilometara, i do sada je imao procenat uspješnih uništenja ciljeva od čak 90 odsto.

Galerija

Bonus video: