Manipulacije sa kilometar-satom: Kilometraža se ne procjenjuje odoka

Kada se radi o kilometraži, ne treba da vjerujete ni svojim očima, a ni kvazi stručnjacima
383 pregleda 5 komentar(a)
kilometar-sat, Foto: Saša Marković
kilometar-sat, Foto: Saša Marković
Ažurirano: 15.12.2015. 15:30h

Moderne tehnologije imaju i svoju dobru, ali i lošu stranu. Tako je danas manipulisanje kilometražom na vozilu prava dječja igra. Uz pomoć uređaja sličnom dijagnostičkom aparatu, kilometar-sat se može vratiti na bilo koju željenu brojku. To kupcu korišćenog vozila pruža lažnu sliku o stanju automobila, pa se ovakav zahvat u velikom broju zemalja zapadne Evrope smatra krivičnim djelom.

Postoji teorija da kupac sam uz pomoć određenih pokazatelja na vozilu kao što su istrošenost volana ili pedala može da prepozna da li je kod automobila kilometraža na instrument tabli realna. Međutim, u ovlašćenom servisu Renoa, u kome smo prisustvovali provjeri kilometraže "senika" koji je došao iz uvoza, kažu da takvu procjenu nije moguće napraviti sa stopostotnom sigurnošću.

"Ovaj senik, kao i mnogi drugi moderni automobili je dosta otporan na trošenje, pa čak ni iskusno oko ne može da procijeni da li je kilometraža na mjeraču prava. Često se dešava da i automobili sa većom kilometražom izgledaju izuzetno očuvani", kazao nam je Jovica Anđelić, šef servisa Reno vozila, koji radi u okviru kompanije "Alliance".

U servisu prvo traže podatak preko elektronske knjige, a onda u kompjuterima na vozilu

Polovnjak je naizgled zaista u odličnom stanju, ali budući vlasnik je prije kupovine zaželio da provjeri da li je brojka od 72.200 kilometara zaista tačna. Kako to rade u servisu?

"Prvi podatak gdje provjeravamo kilometražu je elektronska baza podataka. Tamo su zapisani svi podaci o vozilu kad je on servisiran u ovlašćenom servisu bilo gdje u Evropi. Ako vozilo nije išlo u ovlašćene Reno servise, pa nema upisan taj podatak onda prelazimo na otkrivanje preko testera. Svako vozilo novije generacije ima preko 20 računara uz sebi, a dosta od njih u sebi ima sačuvanu kilometražu", kaže Anđelić.

Na iznenađenje servisera ispostavilo se da kod dotičnog "senika" zaista nije bilo manipulacija sa kilometar-satom. Brojka koja stoji na instrument tabli pronađena je i u najneprisupačnijim kompjuterima unutar vozila. "Ovdje se pokazalo da je ovih 72.200 km na instrument tabli stvarna kilometraža . Međutim, ovo je jedan od rijetkih izuzetaka, jer je kod većine korišćenih automobila koji dolaze iz uvoza kilometraža vraćena, ponekad u zaista velikoj mjeri. Neki od tih automobila su izgledali dobro baš poput ovog senika".

Dakle, kada se radi o kilometraži, ne treba da vjerujete ni svojim očima, a ni kvazi stručnjacima. Pravi savjet je jasan i on glasi: obavezno posjetite specijalizovani servis da se utvrdi prava istina.

Bonus video: