Da li je ovo najsigurnija aplikacija za instant poruke?

Telegram je aplikacija za slanje poruka s naglaskom na brzinu i sigurnost - superbrza je, jednostavna i besplatna, a može se koristiti na svim uređajima istovremeno
292 pregleda 3 komentar(a)
Telegram, Foto: Screenshot
Telegram, Foto: Screenshot
Ažurirano: 15.12.2015. 09:35h

Ne osjećate se sigurno sa Facebookom i Googleom? Jedan od načina da se to prevaziđe je instalacija nešto sigurnijeg Telegrama, aplikacije za poruke, koja podržava enkripciju i omogućava da se poruke samounište, upotrebom tajmera.

Portal televizije N1 piše da, iako već postoji dvije godine, nije na odmet podsjetiti da postoje načini komunikacije koji su besplatni i donekle sigurniji.

Telegram je aplikacija za slanje poruka s naglaskom na brzinu i sigurnost - superbrza je, jednostavna i besplatna, a može se koristiti na svim uređajima istovremeno, od ličnog računara preko tableta do pametnog telefona.

Sami sebe opisuju kao kombinaciju SMS-a i e-maila, koji zadovoljava privatne i poslovne potrebe, budući da se preko njega mogu slati poruke, fotografije, video snimci i dokumenti bilo kojeg tipa (doc, zip, mp3...), a moguće je i kreiranje grupa sa do 1.000 članova.

"Velike internet kompanije poput Facebooka i Googlea su djelotvorno okupirale diskurs o privatnosti zadnjih godina. Njihovi kadrovi za istraživanje tržišta uspjeli su da uvjere javnost da je najvažnija stvar kod privatnosti primjena površnih alata koji dozvoljavaju skrivanje vaših javnih objava ili profilnih fotografija od ljudi oko vas. Dodavanje ovih površnih alata omogućilo je kompanijama da smire javnost i ne promijene ništa u načinu na koji privatne podatke prosljeđuju drugim istraživačima tržišta ili trećim strankama", objašnjava Telegram.

Dvije ključne stvari kod privatnosti nijesu opcije "public" i "private", već smatraju da postoje dvije najvažnije komponente privatnosti na internetu a to su:

  1. Zaštita privatnih razgovora od "njuškanja" trećih osoba, kao što su predstavnici vlasti, poslodavci i slično.
  2. Zaštita privatnih podataka od trećih stranaka, kao što su istraživači tržišta, oglašivači i slično.

Telegram je nekomercijalni projekat, koji se trudi da proizvede messenger koji je u potpunosti besplatan i usmjeren na zaštitu privatnosti. Na svom websiteu odgovaraju i na pitanje kako će zarađivati, ako već nemaju oglase i ne planiraju da naplaćuju aplikaciju.

"Pavel Durov (mladi ruski preduzetnik i utemeljivač najveće evropske društvene mreže VKontakte, op.a.), koji dijeli našu viziju, dao je Telegramu dovoljno velikodušnu donaciju kroz svoj fond Digital Fortress, tako da imamo sasvim dovoljno novca za sada. Ako Telegram ostane bez novca, pozvaćemo naše korisnike da doniraju ili dodati opcije koje će se naplaćivati, ali neće biti presudne za korišćenje Telegrama. Ali profit nikada neće biti cilj Telegrama", navode iz te firme.

Preko Telegrama je moguće dopisivati se s bilo kim koga imate u imeniku, a da istovremeno koristi Telegram. Ponuđena je i opcija javnog profila putem kojeg će drugi korisnici moći da vas pronalaze i šalju poruke, čak i ako nemate njihov broj.

Bonus video: