Mozilla Firefox OS je i zvanično mrtav

Firefox OS je do sada bio dustupan uglavnom na low-end uređajima, a ni jedan od njih se nije pokazao uspješno što se tiče prodaje
57 pregleda 1 komentar(a)
Telenor, Firefox, Foto: Twitter
Telenor, Firefox, Foto: Twitter
Ažurirano: 10.12.2015. 08:38h

Mozilina eksperimentalna izgradnja operativnog sistema za smartfone se polako privodi kraju, kako je kompanija zvanično objavila kako će obustaviti sve ponude Firefox OS smartfona preko drugih provajdera.

Ovaj potez je uslijedio kako je Mozilla uvidjela da nije u stanju da ponudi najbolje moguće korisničko iskustvo na svojim smartfonima, i time takođe odustala od bilo kakvog razvoja u segmentu smartfona.

Firefox OS je do sada bio dustupan uglavnom na low-end uređajima, a ni jedan od njih se nije pokazao uspješno što se tiče prodaje.

Firefox OS je takođe samo pokretao web aplikacije, nije posjedovao ni jednu izvornu aplikaciju, što može biti jedan od razloga njegove nepopularnosti, pored jake konkurencije Android, Windows i iOS platformi.

Operativni sistem će i dalje postojati u uređajima koji on trenutno pokreće, i kako navodi zamjenik potpredsjednika kompanije, Ari Jaksi, OS će biti jedinstveni projekat otvorenog koda, kome će korisnici moći da pristupe.

Bonus video: