Kako kablovima startovati motor

Jedan od najlakših načina da pokrenete motor i bateriju makar nakratko vratite u život je pozajmljivanje struje sa drugog automobila
390 pregleda 16 komentar(a)
kablovi za kola, Foto: Saša Marković
kablovi za kola, Foto: Saša Marković
Ažurirano: 08.12.2015. 18:27h

Mučenje starter generatora da pokrene zamajac motora je tipičan znak da mu nedostaje struje, to jest da je akumulator u njemu ispražnjen. Šta onda? Jedan od najlakših načina da pokrenete motor i bateriju makar nakratko vratite u život je pozajmljivanje struje sa akumulatora drugog automobila, a za to su potrebni kablovi.

Procedura je sljedeća. Prvo morate pronaći donora, to jest automobil sa koga ćete uzeti struju. Obično to bude prijatelj, ili drug na putu. Prije prespajanja svakako provjerite da li je akumulator oštećen, da li curi kiselina ili su polovi korodirali. U tim slučajevima ne koristite kablove. Uklonite sve metalne predmete od akumulatora jer svako varničenje u njegovoj blizini može da bude opasno i nikada ne pušite dok spajate kablove.

Isključite sve električne potrošače kod vozila sa istrošenom baterijom. Automobil donor parkirajte paralelno i mjenjače oba vozila ubacite u neutralan stepen prenosa. Uvjerite se da su kablovi dovoljno dugački.

1. Spojite jednu štipaljku crvenog kabla na pozitivni terminal istrošenog akumulatora.

2. Zatim drugi kraj crvenog kabla spojite na pozitivni pol ispravne baterije.

3. Spojite jedan kraj crnog kabla spojite na negativni terminal ispravnog akumulatora.

4. Drugi kraj crnog kabla ne treba da spojite na negativni pol praznog akumulatora, jer zbog varničenja može da dođe do zapaljenja isparenja iz baterije. Umjesto toga, štipaljku zakačite na neki dio šasije kao što su šrafovi ili stope, dalje od akumulatora. Znak da je dio koji ste izabrali u vezi sa masom je varničenje prilikom kačenja.

Nakon što ste se uvjerili da su kablovi udaljeni od pokretnih djelova motora, startujte motor vozila sa ispravnim akumulatorom. Ostavite vozilo da radi pola minuta do minut i pri tom dodajte malo gasa da bi se istrošeni akumulator koliko toliko dopunio.

Tek onda pokušajte startovanje motora kod koga je baterija istrošena. Ako ne uspijete, probajte da sačekate da se još malo dopuni, pa probajte ponovo. Kada uspijete da upalite motor, ostavite ga da radi. Za to vrijeme uklonite kablove obrnutim redosljedom u odnosu na onaj na koji ste ih spajali. Ne dozvolite da se metalni kontakti dodirnu.

Nakon što ste upalili motor, vozite najmanje pola sata, da biste omogućili da nakon gašenja motora akumulator ima dovoljno snage da ponovo upali.

U slučaju da je akumulator bio ispražnjen usljed vaše nepažnje, tako što ste na primjer ostavili upaljena svjetla, postoje veliki izgledi da on više neće praviti problem. Međutim, ako mu je došao kraj životnog ciklusa, uskoro ćete imati isti problem, pa je najbolje da se obratite električaru za kontrolu i eventualno kupite novu bateriju.

Bonus video: