Toshibi prijeti kazna od 60 miliona eura

„Kompanija Toshiba je u više navrata obmanula investitore, pošto je u periodu između 2012. i 2013. godine dostavljala lažne finansijske izvještaje“, navodi se u saopštenju tog regulatora
0 komentar(a)
Hisao Tanaka, Tošiba, Foto: Reuters
Hisao Tanaka, Tošiba, Foto: Reuters
Ažurirano: 07.12.2015. 15:28h

Elektronski gigant Toshiba mogao bi biti kažnjen rekordnih 60 miliona dolara zbog šeme „naduvavanja“ profita, koja je ugrozila reputaciju jedne od najpoznatijih japanskih kompanija, saopštio je japanski tržišni regulator.

Japanska komisija za nadzor trgovanja hartijama od vrijednosti i berzi preporučila je izricanje kazne Toshibi u iznosu od 7,37 milijardi jena (JPY) ili 60 miliona dolara zbog falsifikovanja izvještaja o zaradi, što je, kako navodi njujorška agencija Bloomberg, jedna od najvećih finansijskih kazni koju je ikada tražio jedan regulator.

„Kompanija Toshiba je u više navrata obmanula investitore, pošto je u periodu između 2012. i 2013. godine dostavljala lažne finansijske izvještaje“, navodi se u saopštenju tog regulatora.

Ranije ove godine, ta kompanija, sa tradicijom dugom 140 godina, bila je pogođena sramnim otkrićem da su njeni rukovodioci lažirali izvještaje o zaradi.

Tada je nezavisna komisija, angažovana na zahtjev Toshibe, saopštila da je ta kompanija preuveličala profit iz poslovanja za 151,8 milijardi jena ili 1,22 milijarde dolara i da je praksa „naduvavanja“ cifri profita pokrenuta poslije finansijske krize koja je izbila prije sedam godina, nakon čega su visoki menadžeri počeli da postavljaju nerealne ciljeve zarada.

Bonus video: