Kako su napredovali ekrani na telefonima

A trka se nastavlja i dalje...
0 komentar(a)
pametni telefon smart, Foto: Shutterstock
pametni telefon smart, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 02.12.2015. 11:01h

Interaktivna grafika na stranici GoCompare prati razvoj i napredak ekrana naših mobilnih telefona od ranih Nokijinih modela pa sve do trenutno najpopularnijeg iPhonea.

24sata.hr navodi da stari Nokijini mobilni telefoni imaju počasno mjesto u istoriji. Mnogi se još dobro sjećaju dugotrajnosti njihovih baterija i jednostavnog korišćenja.

Nokijini modeli obarali su rekorde i dosezali milionske prodaje. Nokia 5110 iz 1998. godine prodata je u više od 160 miliona primjeraka. Njen nasljednik i podjednako slavan Nokijin telefon 3210 prodat je takođe u preko 160 miliona komada.

U upoređenju s današnjim luksuznim smartphoneima ti stari modeli izgledaju mnogo skromnije. Posebno se to odnosi na veličinu i kvalitet rezolucije ekrana. U manje od dvije decenije doživjeli smo velike promjene i u dimenziji i u kvalitetu.

Izračunato je da ekran Appleovog iPhonea 6S Plus modela ima, pazite - 514 puta veću rezoluciju od Nokije 5110.

Stranica za poređenje cijena GoCompare napravila je interaktivnu grafiku koja prati tehnološki razvoj i napredak kvaliteta ekrana mobilnih telefona od ranih modela poput Nokije 5110 i slavnog Motorolinog rasklopnog RAZR modela pa sve do Appleovih modernih telefona s "retina displayom".

Ta je Nokia imala rudimentaran ekran rezolucije od samo 84x48 piksela, a ispisivao se samo broj ili ime osobe koja vas zove. Rezolucija je bila dovoljna za 90 znakova u SMS poruci. Međutim, mogli ste da igrate slavnu igricu zmije, a pritom ne biste morali da strepite kao danas da će vam prebrzo iscuriti baterija dok se igrate.

Na ekranu se još vidio zapis preostale jačine baterije i veoma bitan prikaz jačine signala.

Motorola je 2004. podigla ljestvicu i poboljšala rezoluciju ekrana čak 9 puta u odnosu na stariji Nokijin model. Motorolin Razr V3 je bio veliki hit. Oduševljavao je svojim lijepim dizajnom i mnogo kvalitetnijim ekranom rezolucije 176x220 piksela. Rasklopni mobilni telefoni postali su moda.

Međutim, 2006. tržište je počelo da se mijenja. Na scenu je stigao Blackberry Pearl 8100. Bio je idealan za kuckanje poruka, a donio je i ekran bogate rezolucije 420x260 piksela, što je 15 puta bolje od Nokije 5110.

Samo godinu kasnije dogodila se istorija. Stev Džobs je predstavio prvi iPhone i počeo je procvat mobilnih telefona bez fizičkih tastatura. iPhone je imao samo jedno dugme, a imao je rezoluciju ekrana od 320x480 piksela, što je 38 puta veće od Nokije 5110.

Mobilni telefoni su postajali sve veći i veći. Samsung je 2011. postigao izuzetan uspjeh s modelom Samsung Galaxy 2, koji je jedno vrijeme smatran i najboljim telefonom na svijetu. Imao je rezoluciju od 480x800 piksela. Poređenja radi, na taj ekran bi se u rezolucijskim terminima moglo 'ugurati' čak 95 ekrana Nokije 5110. Galaxy 2 je u to vrijeme bio najprodavaniji Android mobilni i bio je prvi pravi rival iPhoneu.

U međuvremenu su tradicionalni proizvođači počeli da posustaju. Motorola je prodata Googleu, a prvi mobilni koji su zajedno proizveli bila je Motorola Moto X koji je imala ogroman ekran rezolucije 720x1280 piksela, što je 228 puta bolje od stare Nokije.

Najnoviji iPhone - 6S Plus, plasiran na tržište ove godine, ima retina ekran rezolucije 1080x1920 piksela, što je čak 514 puta bolja rezolucija od Nokije 5110. Naravno, na tržištu imamo sada i prve telefone s 4K ekranima, poput Sonyjeve Xperije Z5.

A trka se nastavlja i dalje...

Bonus video: