Lanci ne mogu da zamijene zimske gume

Lanci za snijeg na poledici imaju kontraefekat i smanjuju stabilnost vozila u krivini
99 pregleda 13 komentar(a)
zimske gume, lanci, Foto: Shutterstock.com
zimske gume, lanci, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 24.11.2015. 21:13h

Vozači u Crnoj Gori su od 15. novembra obavezni da na 46 dionica širom zemlje posjeduju zimsku opremu na vozilima bez obzira na vremenske uslove. Pod pojmom zimska oprema se prema pravilniku koji važi u Crnoj Gori podrazumijevaju ili četiri zimske gume, ili zimske gume na dva pogonska točka i pripravni lanci za snijeg ili ljetnje gume sa pripravnim lancima za snijeg ili drugim uređajima za poboljšanje trakcije.

Međutim, ova posljednja opcija se može smatrati kompromisnim rješenjem, jer sa aspekta bezbjednosti ona nije prihvatljiva, kaže magistar Đorđije Vučeljić, diplomirani saobraćajni inženjer.

"Ovakva odluka je vrlo nepromišljena i problematična sa aspekta bezbjednosti saobraćaja. Ona nije zasnovana na zakonima struke, već se njome vjerovatno kupuje socijalni mir. Pošto veliki dio stanovništva ima vrlo mala primanja, na onima koji su odlučivali bio je ogroman pritisak od onih koji nemaju novca da mijenjaju gume pred zimsku sezonu, jer bi to bio veliki udar na njihov budžet", kaže Vučeljić.

Opcija vožnje na ljetnjim gumama uz pripravne lance može da bude prihvatljiva jedino vozačima sa primorja koji izuzetno rijetko voze u unutrašnjost ili to čine tokom toplijih dana.

Vučeljić ipak preporučuje svim vozačima, posebno onima koji planiraju putovanje u sjeverne krajeve zemlje ili preko planinskih prevoja u vrijeme kada vladaju zimski uslovi, da obavezno montiraju zimske pneumatike, jer će samo na taj način stvoriti maksimalne preduslove za bezbjednu vožnju.

"Crna Gora je po površini mala zemlja, ali u njoj se tokom zimskog perioda mogu smjenjivati nekoliko godišnjih doba, i to na vrlo malom rastojanju. U takvoj situaciji vožnja na ljetnjim gumama se vozaču može učiniti kao relaksacija od nepotrebnih troškova kada vozi po toplom vremenu i suvom kolovozu, ali iznenadno pogoršanje vremenskih prilika ga može dovesti do gubitka kontrole nad automobilom i situacije opasne po život.

Niko vam ne može garantovati da ćete sa ljetnjim gumama u zimskom periodu imati dovoljnu količinu prijanjanja da biste zadržali kontrolu, a sa druge strane ćete korišćenjem zimskih guma sigurno smanjiti bezbjednosne rizike.

Lanci za snijeg ne mogu da zamijene zimske gume, već su oni pomoćno sredstvo koje se primjenjuje samo kada je kolovoz prekriven velikim slojem snijega.

"Lanci nijesu dobro rješenje jer oni ne mogu da zamijene bezbjednost koju nude zimski pneumatici. Ovo se posebno odnosi na vožnju na poledici i zaleđenom kolovozu, gdje oni ne samo da ne donose bolje prijanjanje, već zbog manje kontaktne površine i niskog koeficijenta trenja između metala i leda, rezultiraju manjom stabilnosti vozila u krivinama", ističe Vučeljić.

Prednosti zimskih guma mnogobrojne

U širokoj lepezi zimskih uslova kada su lanci beskorisni, a to je kada na putu postoji poledica, kada se hvata prvi snijeg ili je jednostavno temperatura niža od 7 stepen Celzijusa, ljetnje gume su mnogo inferiornije u odnosu na zimske.

Slabije prijanjaju, proklizavaju u krivinama i treba im dosta duži put za zaustavljanje, što može da dovede do gubitka kontrole nad vozilom i rizika po sve učesnike u saobraćaju na putu.

Zbog svog sastava, i dodatka silike koja ne postoji u ljetnjim pneumaticima, zimske gume su mnogo elastičnije čak i pri vrlo niskim temperaturama, obezbjeđuju stabilnost u krivinama i dosta efikasnije kočenje.

Lanci mogu da oštete podvozje automobila

Postavljanje lanaca kada ne postoji potreba za njima, to jest kada na putu ne postoji dovoljno debeo sniježni prekrivač, kažnjivo je u mnogim zemljama, jer to dovodi do oštećenja kolovoza. Međutim, ako se ipak odlučite da iskoristite mogu ćnost koju su vam ostavili zakonodavci, i usudite se da zimi krenete negdje sa ljetnjim gumama i postavljanje lanaca u neodgovarajućim prilikama, znajte da ćete na taj način oštetiti i vozilo.

"Ako vozite sa lancima u neodgovarajućim uslovima može doći do oštećenja kako lanaca, tako i samog vozila. Mogu da stradaju felge, oplate oko točkova, dolazi do oštećenja i krivljenja guma, pa i do oštećenja djelova podvozja", kazao nam je Miroslav Mijović, automehaničar iz ovlašćenog servisa Mazde.

Bonus video: