SAD uskoro uvodi regulativu za korišćenje dronova

Američka vazduhoplovna agencija FAA ranije je najavila da će već do Božića donijeti pravilnik prema kojem bi svaki lični dron morao biti registrovan
2 komentar(a)
dron, Foto: Digidirect.com.au
dron, Foto: Digidirect.com.au
Ažurirano: 23.11.2015. 09:00h

Otkako su postali cjenovno dostupni i popularni među zaljubljenicima u tehnologiju širom svijeta, lični dronovi su često i uzrok nemilih događaja – poput bliskih susreta sa avionima ili ometanja raznih sportskih događaja.

Upravo zbog toga SAD, kao jedna od zemalja gdje ovaj trend uzima najviše maha, intenzivno rade na regulativi kojom bi se uredilo ovo područje, piše Bug.hr.

Američka vazduhoplovna agencija FAA ranije je najavila da će već do Božića donijeti pravilnik prema kojem bi svaki lični dron morao biti registrovan.

Ta obaveza odnosiće se na sve letjelice osim onih najjeftinijih, koje su po prirodi više igračke nego ozbiljni leteći strojevi. Kao moguća granica spominje se težina drona od 250 grama i maksimalno područje leta oko 300 metara od pilota.

Idućeg mjeseca u primjenu će stupiti prvi set pravila i registar dronova, a dorađeni zakon, u kojem će biti uklopljene i primjedbe javnosti, očekuje se početkom iduće godine.

Bonus video: