Ispituju ulogu Boscha u skandalu s VW-om

Bosch je proizveo ključne dijelove za dizel motor koji se koristi u šest VW-ovih i jednom Audijevom modelu, a za koji su u njemačkom automobilskom divu priznali da su lažirali podatke o njegovim emisijama štetnih gasova
0 komentar(a)
Bosch, Boš, Foto: Shutterstock
Bosch, Boš, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 22.11.2015. 09:19h

Američke vlasti istražuju ulogu njemačkog dobavljača autodijelova Roberta Boscha u skandalu s Volkswagenovim (VW) lažiranjem podataka o emisijama štetnih gasova iz dizelskih automobila.

Savezno tužilaštvo istražuje, u saradnji s američkim Ministarstvom pravosuđa, da li je Bosch, najveći dobavljač autodijelova u svijetu, bio upoznat s višegodišnjim nastojanjima VW-a da zaobiđe testiranje štetnih emisija ili je možda u njima čak i učestvovao, prenosi Hrportfolio.

Bosch je proizveo ključne dijelove za dizel motor koji se koristi u šest VW-ovih i jednom Audijevom modelu, a za koji su u njemačkom automobilskom divu priznali da su lažirali podatke o njegovim emisijama štetnih gasova. Savezni tužioci istražuju i ko je sve u VW-ovoj hijerarhiji bio upoznat s tom prevarom.

Istraga je tek počela i nema znaka da su pronađeni dokazi o Boschovoj upletenosti u prevaru.

U VW-u su priznali da su instalirali softver koji je njihovim dvolitarskim dizelskim modelima omogućio prolaz na ekotestovima i isključivanje sistema kontrole emisija štetnih gasova u vožnji. Iz njemačke kompanije u septembru su saopštili da je to napravljeno na oko 11 milijuna “dizelaša” širom svijeta, uključujući 482 hiljade u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

Iz Boscha nijesu željeli da komentarišu informaciju o američkoj istrazi, kao ni u Ministarstvu pravosuđa.

Bosch proizvodi modul za kontrolu motora EDC17 i osnovni softver za skoro sve četverocilindarske dizelske automobile koji se prodaju u Sjevernoj Americi, uključujući one VW, BMW-a i Daimlerova Mercedes-Benza. Ti sistemi regulišu pročišćavanje iskorištenog goriva prije istiskivanja para kroz izduvnu cijev.

U Volkswagenu su modificirali softver za motor kako bi se sistav kontrole emisija uključivao prilikom testiranja u laboratoriju i isključivao u vožnji, tvrde američki regulatori.

Da bi vlasti podigle tužbu protiv Boscha, moraju da dokažu da je dobavljač znao da VW koristi njihovu tehnologiju kako bi izbjegao zahtjeve vezane za emisiju štetnih gasova, tvrdi Daniel Riesel, advokat u Sive, Paget & Riesel P. C, specijalizovan za pitanja okoline.

“Ako vam je poznato da neko čini kažnjivo djelo i ako aktivno omogućujete njegovo počinjenje, i vi snosite odgovornost. Mehaničar koji uređuje automobil kako bi ga pljačkaš banke mogao upotrijebiti u bijegu učesnik je u zločinu”, objasnio je Riesel.

Trenutno nije jasno kakvu je ulogu igrao Bosch, koliko su blisko surađivali s VW-om na izmjeni softvera za upravljanje motorom i koliko su bili upoznati s namjerama da se koristi softver za varanje na eko-testovima.

Bonus video: