VW smanjio investicioni plan za milijardu eura

Nadzorni odbor najveće evropske automobilske kompanije saopštio je da će potrošnju za postrojenja i opremu zamrznuti na 12 milijardi eura u narednoj godini, što je oko osam odsto manje u odnosu na prethodni plan od oko 13 milijardi eura
1 komentar(a)
Volksvagen, Foto: Reuters
Volksvagen, Foto: Reuters
Ažurirano: 21.11.2015. 08:30h

Njemačka automobilska kompanija Volkswagen (VW) smanjila je investicioni plan za narednu godinu za milijardu eura.

VW je pogođen sa više milijardi eura "teškim" skandalom u vezi sa manipulacijom vrijednostima izduvnih gasova, prenosi B92.

Nadzorni odbor najveće evropske automobilske kompanije saopštio je da će potrošnju za postrojenja i opremu zamrznuti na 12 milijardi eura u narednoj godini, što je oko osam odsto manje u odnosu na prethodni plan od oko 13 milijardi eura.

Njemački VW se bori sa najvećom poslovnom krizom u 78 godina dugoj istoriji, nakon što je u septembru priznao da je varao na testovima mjerenja emisije štetnih gasova u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) kod dizel automobila.

Iz kompanije je ranije saopšteno da su otkrivene nedoslijednosti i prilikom utvrđivanja nivoa emisije kod pojedinih benzinskih vozila.

Analitičari procjenjuju da će skandal koštati kompaniju 40 milijardi eura ili više u vidu kazni, obeštećenja po osnovu tužbi i popravki vozila.

“Poslujemo u neizvesnim i kolebljivim vremenima, i odgovaramo na njih. Svaka investicija koja nije aspolutno potrebna biće otkazana ili odložena”, kazali su iz kompanije.

To smanjenje kapitalne potrošnje prvo je u VW-u od vrhunca finansijske krize iz 2009. godine.

Bonus video: