VW: Prodaja pala 5,3 odsto

Volkswagen, koji je prije otkrivanja skandala bio prvi među proizvođačima automobila, pao je u nemilost nakon što je u septembru otkriveno da je 11 miliona dizel vozila u svijetu opremljeno varajućim softverom
0 komentar(a)
Volksvagen, Foto: Reuters
Volksvagen, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.11.2015. 08:36h

Prodaja Volkswagena u oktobru je, nakon otkrivanja afere o varanju na testovima emisija gasova, pala 5,3 odsto, a kompanija se suočava sa teškim vremenima i zbog napete situacije na svjetskim tržištima.

"Volkswagenova putnička vozila se suočavaju s teškim vremenima. Ne suočavamo se samo zbog teškoća sa dizelom i ugljen-dioksidom, nego i zbog napete situacije na svjetskim tržištima", rekao je vođa robne marke, Jirgen Stakman.

U zapadnoj Evropi je, prije njegovim riječima, najveći uticaj na pad prodaje imala odluka da se obustavi sporna prodaja dizela, a u odnosu na oktobar prošle godine prodaja u zapadnoj Evropi pala je oko 1,3 odsto, uglavnom zbog pada u Njemačkoj, Španiji i Italiji, prenosi Biznis.ba.

Širom svijeta, prodaja je ojačala u Kini, gdje je u oktobru prodano 233,5 hiljada automobila, 1,8 odsto više nego u istom mjesecu prošle godine.

Volkswagen, koji je prije otkrivanja skandala bio prvi među proizvođačima automobila, pao je u nemilost nakon što je u septembru otkriveno da je 11 miliona dizel vozila u svijetu opremljeno varajućim softverom.

U velikom broju zemalja su pokrenute istrage, ali onda se ispostavilo da je Volkswagen varao i na oslobađanju ugljen-dioksida, što se odnosi na 800 hiljada vozila.

Bonus video: